Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
27. 12. 2014,
0.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 27. 12. 2014, 0.20

8 let

Volkswagen e-golf - pionir nadzora na daljavo

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lastniki električnih golfov v ZDA že uspešno komunicirajo s svojim vozili. Elektronski nadzor oostaja Evropi zaenkrat nedosegljiva realnost, ki ima številne prednosti, bržkone pa tudi slabosti.

Ko bo hčerka zapeljala iz v naprej dogovorjenega območja, bo vaš telefon piskal ...

Primer: Ste lastnik električnega golfa. Takšnega, ki je v Evropi, kmalu pa tudi v Sloveniji, že na prodaj. In ker bi svojo naklonjenost do trajnostne mobilnosti radi prenesli na svojega sina, ali pa recimo hčerko, da bo zgodba še bolj napeta, mladim in (tako ali drugače) neizkušenim rokam prepustite ključe. Seveda "mali", pa čeprav je uradno odrasla in je pred nekaj tedni pridrvela skozi vhodna vrata s tisto kartico, ki je bila včasih rožnata knjižica – vozniškim izpitom, še ne zaupate stoodstotno.

Zaupate ji 99-odstotno, tisti osamljeni, a vsemogočno močan odstotek seveda (hipotetično) predstavlja nek (vam) nesimpatični tip. Spoznala ga je pred nekaj tedni in doma je v Črnučah, razlaga pri kosilu. In to je trenutek, ko se odločite, da pred slavnostno predajo ključev sedete vna fotelj in s pomočjo pametnega telefona ali tablice nastavite virtualno ograjo, recimo takšno, ki sega natančno do meja ljubljanske obvoznice. Črnuče so zunaj.

V teoriji bi radi, kajpak v slogu največjih diktatorjev (tako vas vidi hčerka), da ona ostane znotraj "varnega" asfaltnega obroča. In če bi ga prevozila, bi vaš telefon zapiskal. Pa ne gre. Ker živite v Evropi. Če pa bi recimo v ZDA, bi šlo. A dokler bo stara celina še v primežu okorne zakonodaje, ki bi v primeru spremembe veliko pogosteje kot zaščitniškim očetom pri nadzoru aktivnosti voznega parka pomagala lastnikom podjetij s službenimi vozili in zmeraj več zaposlenimi, ki izrabljajo njihovo namembnost, se ne bo spremenilo nič.

Daljinjski nadzor nad vozili je neizbežen. Vprašanje je le, pri komu se bo reka podatkov ustavila.

Volkswagen z električnim golfom onkraj velike luže uvaja kup inovativnih tehnoloških rešitev, ki s pomočjo spletne povezljivosti omogočajo številne vrste nadzora in celo daljinskega upravljanja avtomobila. Primer eko očeta in njegove (še) "zelene" hčere je morda ponesrečen, a pozornost pritegne ravno tako, kot jo bo prihod podobnih ali enakih sistemov v vaš avtomobil.

Informacije o "prekriških" so in bodo ostale omejene na lokalno raven. Shranjevanja podatkov ni in ne bo.

E-golf v ZDA s pomočjo enakega principa komuniciranja na relaciji lastnik – voznik omogoča omejeno stopnjo izvajanja nadzora nad vozilom. S pomočjo tako imenovane virtualne ograje bodo skrbni starši ali nadzorniki v podjetjih določili tako imenovano zeleno ali rdeče (krožno ali kvadratno nastavljeno) območje, ki ga voznik ne sme zapustiti ali vanj zapeljati, prekršek pa bo javljen v obliki SMS-a.

Sistem v primeru kršenja dogovora javi le, da je bil storjen prekršek, ne pa tudi natančne lokacije in natančnega časa. Podobno velja za prekoračitev vnaprej nastavljene hitrosti. Omeniti velja, da so informacije lokalne narave (dostop do njih ima izključno nadzornik) in da Volkswagen ali kdorkoli drug ne zbira podatkov o poti ali trenutni lokaciji vozila.

Prednosti zmeraj spremljajo vprašaji. Tokrat jih je nenavadno veliko.

Možnosti teoretičnega in praktičnega razpona sodobnih tehnologij so brezmejne, zato se upravičeno postavljajo vprašanja o zbiranju pridobljenih podatkov. Ali elektronska podatkovna reka zares usahne pri primarnem nadzorniku (lastnik vozila), koliko podatkov (lahko) odteče naprej, kako dobro so sistemi zaščiteni pred vdori in morebitnimi zlorabami? Bodo podatki v primeru večjih prometnih prekrškov našli pot do ustreznih pravnih organov? Je popolna zajezitev mogoča? Odgovorov brez dolgotrajne prakse ni. Do njih bodo najbrž prvi prišli v ZDA, kjer že danes tlakujejo, oziroma bolje rečeno, programirajo pot po kateri bomo (kmalu) vozili tudi v Evropi.

Ne spreglejte