Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
10. 7. 2015,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 10. 7. 2015, 9.58

8 let

Novi mercedes razred E: bo samodejna vožnja kmalu realnost tudi v Sloveniji?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav mora imeti voznik iz pravnih razlogov roke še vedno na volanskem obroču, bo znal novi mercedes razreda E slediti črtam na cesti in zavijanju vozila pred nami do hitrosti 200 kilometrov na uro.

Žezlo napredne samodejne vožnje zdaj prevzema prototipni razred E

Se še spomnite, kako smo se z mercedes-benzom razreda S z le malo popravki vozili več deset kilometri po slovenski avtocesti? Mercedes-Benz je v vse aktivnejšem preboju asistenčnih sistemov samodejne vožnje – to so torej še vedno asistenčni sistemi in ne prava samodejna vožnja (Googlov prototipni avtomobil na primer sploh nima volana) – trenutno vodilni v avtomobilski industriji. Ob prvem konkretnem srečanju bomo videli, koliko samodejne vožnje zmore novi BMW serije 7 in kakšne sisteme bodo v novega A8 vgradili pri Audiju, žezlo samodejnosti pa od novega razreda S zdaj prevzema novi razred E. Za zdaj sicer še v prototipni različici, saj bodo v Stuttgartu novo generacijo predstavili šele sredi prihodnjega leta.

Avtomobil bo sledil avtomobilu pred seboj in mu ne prilagajal le hitrosti, temveč tudi smer

Za Mercedes-Benz razvoj sistemov samodejne vožnje pomeni pot in napredek k vožnji brez prometnih nesreč, prototipni razred E pa je med do zdaj videnimi avtomobili temu še najbližje. Ponujal bo namreč znatno nadgradnjo obstoječega razreda S.

Temelj je še naprej radarski tempomat, ki ohranja varnostno razdaljo do vozila pred nami. Mercedes-benz razreda E pa bo obenem pri hitrosti do 200 kilometrov na uro s kamerami sledil tudi linijskim črtam voznih pasov in gibanju avtomobila pred njim. Na podlagi stereo kamere in senzorjev zna avtomobil peljati samodejno tudi takrat, ko so črte voznih pasov slabo vidne ali pa jih sploh ni. Novi E bo namreč spremljal gibanje avtomobila pred njim in ga primerjal s podatki o ograjah, obcestnih stebričkih in podobnih orientacijskih točkah. Tudi ko bodo linijske črte voznih pasov preslabo vidne, bo rezultat zapletenih algoritmičnih procesov še vedno (pol)samodejna vožnja do hitrosti 130 kilometrov na uro.

Kamere znajo skupaj s senzorji med vožnjo prepoznati več tipov objektov, na podlagi katerih zna avtomobil določiti, ali je ovira pred nami pešec, ograja, avtomobil, kombi ali tovornjak.

Prioritete samodejne vožnje: smer najprej določajo črte, nato avtomobil pred mercedesom …

"Najpomembnejša informacija so črte na cesti, nato sledi osredotočenost na avtomobil pred nami. To dobro deluje tudi pri večpasovnih cestah. Naš avtomobil primerja različne informacije in spremlja gibanje vozil pred nami. Ko pa avtomobil o tem ni več prepričan, prepusti nadzor vozniku. Samodejna vožnja tudi ni avtomatska vožnja, pri zadnji je ves čas odgovoren voznik," nam je v Stuttgartu povedal Andreas Spieckler iz Mercedesove ekipe za razvoj asistenčnih sistemov samodejne vožnje.

Nabor sistemov pa, kot že rečeno, ne pomeni prave samodejne vožnje, temveč le pomoč vozniku. Tako iz tehničnih kot pravnih razlogov mora imeti ta še vedno nadzor nad vozilom. Če umakne roke z volanskega obroča, ga avtomobil na to opozori. Če v določenem času ne zazna rok na volanskem obroču, prekine samodejno vožnjo.

Avtomobil samodejno tudi ustavi in spelje, a ostajajo omejitve

Sistem danes pride najbolj prav ob jutranjih ali popoldanskih gnečah med vožnjo v službo. Tam je samodejna vožnja že postala realnost. Tudi mercedes razreda E bo znal ohraniti vožnjo po svojem pasu, po potrebi pa pred stoječo kolono tudi ustaviti. Na avtocesti bo avtomobil tudi sam speljal, če na mestu ne bo stal več kot pol minute, v mestu pa znaša to časovno obdobje tri sekunde.

Ne spreglejte