Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
17.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 4. 6. 2011, 17.32

8 let

Z amarokom po najbližjem pesku čarobne rabske plaže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Obstajajo sanjski kraji, ki niso le prividi iz sanj. Plaža Mag na Rabu je prav to. Na videz sanjska plaža, v resnici pa motokros steza. Na njej smo se igrali z amarokom.

Puščavski raj sredi Jadrana

Večina ljubiteljev terenskih vozil sanja o puščavi, o pesku, o reliju Dakar. Ker smo imeli uradno vozilo tega najtežjega relija na svetu, smo se odločili zapeljati v puščavo. No, vsaj v pesek. Poiskali smo nam najbližjo možnost ¬ plažo Mag. Ta plaža ob kristalnem morju ponuja skorja vse, kar lahko najdemo na primer v Sahari. Že na pristopu čaka skalnata pušča, polna ostrih skal in hitrih kolovozov, v zaledju plaže se skriva motokrosistična proga s peščeno podlago, na kateri trenira tudi naš puščavski lisjak Miran Stanovnik. Na obali pa najdemo čisto pravi pesek za preizkus zmogljivosti naših teles in vozil. Pesek sicer ni puščavski, ampak je iz majhnih kamenčkov, toda občutek pri vožnji in vkopanju vanj je povsem prvinski. Puščavski in dakarski, če hočete.

Kam s terencem?

Peščeni raj ni tako daleč, kot si večina misli. Mnogi v Evropi še poznajo srbsko Peščaro in peščena prostranstva na meji med Nemčijo in Poljsko, zelo malo pa jih ve, da je pesek veliko bližje. Do trajekta v Jablancu, ki nas v desetih minutah prepelje na otok Rab, je iz Ljubljane, če izberemo najbližjo možnost prek Reke, le dobrih dvesto kilometrov. Plaža Mag, kjer smo preizkušali amaroka, je na jugovzhodnem delu otoka Rab, vendar je dostop do nje dovoljen le v dogovoru z upraviteljem motokrosistične proge, z gospodom Debeličem, ki je progo zgradil predvsem za potrebe treninga hčerke Snježane, ki tekmuje v svetovnem prvenstvu MX3.

Kaj ponuja otok Rab

Ljubitelji terenske vožnje si sicer lahko dajo duška na brezkončnih makadamskih poteh Velebita, ki se dviga prav nad Jablancem. Drugačni ljubitelji kulturnih umetnin pa bodo na svoj račun prišli v mestu Rab. Eno najlepših in najbolj obiskanih mestec v Kvarnerju ponuja tako arhitektonske kot kulinarične užitke. Na severnem delu otoka pa izstopa Lopar, ki velja za mesto z največ naravnimi peščenimi plažami na Jadranu. Vendar v tistem pesku z avtomobilom ne boste imeli kaj početi, saj je namenjen izključno kopalnim užitkom. Lahko pa se boste od tam vrnili domov s trajektom prek otoka Krka.


Ne spreglejte