Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
14. 9. 2011,
9.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford Subaru

Sreda, 14. 9. 2011, 9.55

8 let

Štiri leta od smrti voznika relija Colina McRaeja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred štirimi leti se je s helikopterjem smrtno ponesrečil Colin McRae, eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih voznikov relija vseh časov. McRae je svetovni prvak postal leta 1995.

McRae je bil navdih mladim voznikom relija

Colin McRae je zaslovel kot nepopustljiv, brezkompromisen in skrajno atraktiven voznik relija. Svojo prepoznavnost je škotski dirkač v devetdesetih letih gradil tudi prek računalniške simulacije relija. McRae je bil sin petkratnega britanskega prvaka Jimmyja, ki je svetovni prvak postal leta 1995. Čeprav pozneje ni nikoli več osvojil prvenstva, je bil s svojim odnosom do dirkanja in obvladovanjem avtomobila velik idol in navdih mladim dirkačem.

Grist: "McRae je hotel pokazati potezo več!"

"Colin je hotel vedno pokazati potezo več, zato so ga imeli navijači tako radi. Na skoku je hotel skočiti še meter dlje in v ovinek zapeljati še agresivneje. Povsod po svetu so bile ob hitrostnih preizkušnjah škotske zastave," McRaeja opisuje njegov dolgoletni sovoznik Nicky Grist. "Bil je povsem predan vožnji, zato je hotel vsak ovinek kar najbolje izkoristiti," dodaja Grist. McRaeja se je zaradi njegovega sloga vožnje prijel tudi vzdevek McCrash, toda statistično Škot avtomobilov ni razbijal pogosteje od tekmecev. Njegove nesreče so bile le toliko bolj spektakularne. "Nesreče največkrat niso bile posledica napake, temveč prevelike želje po agresivnosti," razlaga Grist, ki je Colinu bral zapiske na 84 relijih svetovnega prvenstva.

Bomo dirkača kova McRae še kdaj videli?

McRae dejansko ni bil razbijač. S fordom focusom WRC je že v prvem poizkusu zmagal na reliju Safari v Keniji, ki je veljal za najtežji makadamski reli. Prav tam, kjer je bila vzdržljivost najpomembnejša, je zmagal na videz neobrzdani škotski dirkač. O njegovem talentu priča tudi rekordnih pet zmag na reliju Akropolis. Svetovno prvenstvo danes postaja vse bolj racionalno, zato se navijači upravičeno sprašujejo, ali bodo na relijih kdaj videli naslednika Colina McReja.

Ne spreglejte