Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 11. 2013,
10.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 11. 2013, 10.33

8 let

Rekordi Nürburgringa: lov za prestižem na asfaltu pekla, solz in zmagoslavja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi zloglasnega slovesa, zahtevnosti in primerljivosti z vsakdanjo cesto, kar v resnici 20,8 kilometra dolgi Nordschleife tudi je, so dosežki v "zelenem peklu" vse pomembnejše trženjsko orožje.

Zeleni pekel, strahospoštovanje in spomini

Nürburgring oziroma Nordschleife že od šestdesetih in sedemdesetih let, ko je zaslovel s tamkajšnjo najtežjo dirko formule ena, vsakemu obiskovalcu vliva strahospoštovanje in ga navdaja s spomini na vse dirkače in zasebne obiskovalce tega zloglasnega dirkališča pri Koblenzu, ki so tam izgubili svoje življenje.

Jackie Stewart ga je označil za zeleni pekel, takratni dirkač formule ena je v enem krogu doživel več kot navadni smrtniki doživijo v vsem življenju.

Ta zapuščina z Nordschleifom živi tudi danes, ko mu grozita bankrot in zaprtje. Vsak ovinek še naprej piše svojo zgodbo in v zavetju Eiflovega gričevja ostaja duh tistih najbolj brutalno romantičnih časov avtomobilskega razvoja.

Nordschleife je trženjska meka superšportnikov

Prav zaradi bogate zgodovine in slovesa je postal Nordschleife s svojimi današnjimi 20 ,8 kilometra dolžine v avtomobilski industriji zelo pomembno trženjsko orožje.

Odličen dosežek avtomobila, ki ga je mogoče neposredno povezati z močnimi čustvi, s katerimi je nabit Nordschleife, je lahko najbolj učinkovita oblika oglaševanja za več sto tisoč evro vrednega superšportnika.

Prav zato vse več proizvajalcev poudarja, da so svoj model preizkušali in razvijali prav na tej progi, ki v resnici bolj kot na dirkališče v modernem pomenu besede spominja na fantastično "rollercoaster" podeželsko cesto.

Hitri ovinki, dolge ravnice in zahtevne kombinacije z valovitim asfaltom – Nordschleife ima vse, kar cesta danes lahko ponudi avtomobilu in njegovemu vozniku.

Zloraba doseženih rezultatov za trženje?

Prav zaradi odmevnosti dosežkov pa Nordschleife proizvajalci v trženjske namene tudi vse pogosteje zlorabijo. Ker nad dosežki, razvrščanjem časov in razporejanjem rekordov (vožnja po Nordschleifu kakopak ne spada pod mednarodno zvezo FIA) ne bedi uradna organizacija, lahko posamezen model hitro postane najboljši v kriterijih, prilagojenih sebi. Samo spomnite se zadnjega dosežka alfe romeo giulliete, ki je bila najboljša v razredu avtomobilov do 250 "konjev".

Avtomobil, ki se lahko pelje po avtocesti, je legalen tudi na Nordschleifu

Najpomembnejši so dosežki med tako imenovanimi serijskimi vozili oziroma avtomobili, s katerimi se lahko vozimo v vsakdanjem prometu. Teoretično določitev ni zapletena: Nordschleife je uradno del nemškega cestnega sistema in na njem veljajo popolnoma enaka pravila vožnje kot na nemškem "autobahnu". Avtomobil, ki se torej lahko pelje po avtocesti, je legalen tudi na Nordschleifu.

Vseeno pogled na najboljše dosežke poraja številna vprašanja. Ali je radical SR8, torej špartanski športni prototip za "track daye", kljub registrski tablici in zakonski prilagoditvi cestnemu prometu resnično vsakdanji avtomobil?

McLarnov čas še ni uradno potrjen: na vrhu radical in porsche

Zato ne bodite presenečeni, da se je Porsche letos razglasil za novega rekorderja dirkališča in da bodo podobno, če bo njihov za zdaj neuradni rezultat tudi resnično potrjen, storili tudi pri McLarnu. Nordschleife je postal glavni oder superšportno-hibridnega troboja desetletja med porschejem 918 spyder, ferrarijem la ferrari in mclarnom P1.

Če bo za zdaj neuradni dosežek 6:47 mclarna P1 tudi uradno potrjen, bodo Britanci zavzeli tudi vodilno mesto med vsemi serijskimi in legalnimi cestnimi avtomobili.

Vrhunska pagani zonda R, formula ford, najhitrejši SUV in kombi

Med avtomobili je bila do zdaj na Nordschleifu najhitrejša pagani zonda R, s katero je Marc Basseng krog odpeljal v času šest minut in 47 sekund. Ta avtomobil pa je namenjen le za dirkališča, ne za vsakdanji promet, kar velja tudi za ferrarija 599XX.

Med dosežki na tem znamenitem dirkališču najdemo še nekaj zanimivih rezultatov. Zelo dober čas 7:22 je postavila formula ford z litrskim motorjem ecoboost, ki jo z registrskimi tablicami in vsemi potrebnimi podatki lahko štejemo za cestno legalno, ne pa tudi serijsko vozilo.

Pod osem minut se je kot najhitrejši SUV spustil BMW X5, ki pa seveda ni bil serijski, saj ga je poganjal 12-valjni motor s 522 kilovati iz BMW-jevega športnega prototipa za vztrajnostne dirke.

In še najhitrejši kombi – znamenita Sabine Schmitz je s fordom transitom postavila čas 10:08. Vozila je v zavetrju za dodgeem viperjem, a se kljub zmanjšanju mase kombija ni mogla spustiti pod mejo deset minut. To je šele letos uspelo nemškemu tunerju Revo, ki je predelal volkswagen transporterja T5. Voznik Dale Lomas je s kombijem z močjo okrog 200 "konjev" dosegel čas 9:57.

Ne spreglejte