Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.19

8 let

New York izbira nove taksije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Newyorške oblasti so razpisale natečaj, s katerim bi rade izbrale okolju prijaznejše naslednike znamenitih rumenih taksijev. Do zdaj so odločitev že omejili na tri modele.

Zares javni natečaj

V New Yorku se menda s taksiji vsak dan prepelje kar 600 tisoč ljudi. Ker je taksijev zato več kot 13 tisoč, pomenijo hudo obremenitev za tamkajšnje okolje, porabijo pa tudi veliko goriva. Mestne oblasti so se zato odločile, da bodo z natečajem za taksije izbrale okolju prijaznejša in varčnejša vozila. Na koncu so izbrali tri finaliste, med katerimi bodo prebivalci mesta izglasovali pravega. Med tistimi, ki bodo oddali svoj glas, bodo izžrebali tudi srečneža, ki se bo s taksiji celo leto vozil brezplačno.

Američan, Japonec …

Meščani bodo sicer izbirali med kandidati, ki so jih pripravili Ford, Nissan in turški proizvajalec Karsan. Medtem ko Ford nastopa s potniškim dostavnikom transit connect, se je Nissan odločil za velik kombi NV200. Oba kandidata imata določeno težavo. Če bi se v avtomobilih hoteli peljati več kot trije potniki, bi četrti moral sedeti v prvi vrsti poleg voznika, česar pa ameriški predpisi ne dovolijo. Oba omenjena proizvajalca torej nastopata z avtomobiloma klasične zasnove, turški kandidat pa se od njiju precej razlikuje in na svoj način odpravlja omenjeno pomanjkljivost.

… in Turek

Karsan namreč na natečaju nastopa z avtomobilom, v katerem voznik sedi v posebni kabini, štirje potniki pa si v potniškem prostoru delijo klop in posamični sedež. Za njihovo prtljago je dovolj prostora za zadnjo klopjo in ob vozniku. V potniški kabini je tudi zaslon, ki potnike informira o mestnih znamenitostih in ceni prevoza. Karsan je sicer menda posel z namenskimi taksiji zastavil precej resno, pri čemer ga ne bi oviral niti morebiten poraz na newyorškem natečaju. Svoje avtomobile je namreč med drugim ponudil tudi taksistom v Carigradu, Dubaju in Londonu. Bo torej namesto londonskega pojem za arhetipni taksi postal turški taksi?

Električni pogon

Karsan še ni objavil podrobnosti o pogonu svojega taksija, zato pa njegova tekmeca namigujeta celo na električni pogon. Ford je namreč električno različico connecta BEV z dosegom do 130 kilometrov že privedel skoraj do serijske proizvodnje, Nissan pa je objavil, da bi v NV200 lahko vgradil električni pogon iz nissana leafa.

Odločitev do leta 2014

Do konca razpisa bo menda preteklo še veliko vode, saj naj bi se Newyorčani za svoje bodoče taksije dokončno odločili do leta 2014.

Ne spreglejte