Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
13. 6. 2016,
16.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Natisni članek

promet promet Potovalni Avtomoto

Ponedeljek, 13. 6. 2016, 16.49

6 let, 6 mesecev

Konec tedna se začenja 6,7 milijona evrov vredna obnova severne ljubljanske obvoznice

88 dni gradbišča: pripravite se na daljše potovalne čase za vstop v Ljubljano in izstop

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Dars zapora obvoznica | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Dars sporoča, da se bodo v soboto, 18. junija s postavitvijo prve faze zapore začela obsežna obnovitvena dela na delu severne ljubljanske obvoznice H3, na odseku med Celovško cesto in krožiščem Tomačevo. Po 6,7 milijona evrov vredni pogodbi morajo izvajalci dela končati v 88 dneh. Gneča bo neizbežna, hitrost pa omejena na 60 kilometrov na uro.

Poletje v Ljubljani v znamenju vzdrževalnih del in zastojev: kako se jim izogniti?

Dars zapora obvoznica | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Preberite naš nasvetni članek o tem, kje in kako boste najbolj učinkovito prišli v prestolnico ali iz nje. Ne pozabite pa na dejstvo, da ima Ljubljana sedem glavnih ljubljanskih vpadnic, vse te prometnice pa imajo dve skupni lastnosti. Na eni strani so preobremenjene s prometom, na drugi pa v precej slabem stanju.

Ne pozabite tudi, da so vzdrževalna dela nujna in neizogibna ter da mora vsak udeleženec prometa videti tudi vlogo preostalih udeležencev v prometu in predvsem poskrbeti za varno ter strpno vožnjo z vračunano rezervo časa za prihod na cilj.

Obnova bo potekala v 4. fazah in bo končana v sredini septembra. Dela bodo vključevala zamenjavo zgornjega ustroja ceste, širitev vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C2+2 (dva začasna vozna pasova v vsako smer na enem smernem vozišču), lokalne sanacije in preplastitev predmetnih priključkov, zamenjavo jeklene varnostne ograje (JVO), zamenjavo betonske varnostne ograje (BVO), novo razsvetljavo, nova horizontalno in vertikalno signalizacijo, ureditev odvodnjavanja, ureditev bankin. Posebna pozornost bo namenjena vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja, saj bo izvajalec moral upoštevati vse ukrepe za zaščito podzemne vode. | Foto: Klemen Korenjak Obnova bo potekala v 4. fazah in bo končana v sredini septembra. Dela bodo vključevala zamenjavo zgornjega ustroja ceste, širitev vozišča ob zunanjem robu za vzpostavitev zapore C2+2 (dva začasna vozna pasova v vsako smer na enem smernem vozišču), lokalne sanacije in preplastitev predmetnih priključkov, zamenjavo jeklene varnostne ograje (JVO), zamenjavo betonske varnostne ograje (BVO), novo razsvetljavo, nova horizontalno in vertikalno signalizacijo, ureditev odvodnjavanja, ureditev bankin. Posebna pozornost bo namenjena vodovarstvenem območju Ljubljanskega polja, saj bo izvajalec moral upoštevati vse ukrepe za zaščito podzemne vode. Foto: Klemen Korenjak

Najhuje bo do 4. julija, tovornjaki na južno (A2) in vzhodno (A1) ljubljansko obvoznico

Prometno-informacijski nadzorni center Darsa | Foto: Klemen Korenjak Prometno-informacijski nadzorni center Darsa Foto: Klemen Korenjak

Na zgoraj omenjenem odseku bo Dars obnovil nekaj več kot tri kilometre dotrajanega cestišča hitre ceste v obeh smereh ter priključki. Obnova bo potekala v poletnem času, ko je na ljubljanski obvoznici v povprečju tudi za desetino manj prometa kot običajno, manj izrazite so tudi prometne konice. Med obnovitvenimi deli bo promet urejen še vedno po dveh, sicer zoženih prometnih pasovih v vsako smer ter ob omejeni hitrosti vožnje 60 km/h. V prvi fazi, ki bo trajala predvidoma do 4. julija, bosta zaprta prehitevalna pasova v obe smeri, promet bo potekal po voznem in odstavnem pasu v obe smeri, v prvi fazi bodo odprti vsi priključki na tem odseku. Dela bodo jasno vplivala na gostoto prometnega toka po celotnem avtocestnem obroču okoli prestolnice, saj bodo naredili preusmeritev tovornega prometa na južno (A2) in vzhodno (A1) ljubljansko obvoznico.

Obnovitvena dela bodo potekala v štirih fazah. Zaradi postavljanja prve faze prometne zapore so predvideni zastoji na območju krožišča Tomačevo proti Kosezam/Primorski.

Odsek med Tomačevim in Celovško cesto je bil zgrajen in predan prometu leta 1983. Gre za prvo večje obnovitveno delo na tem odseku, saj so se v preteklosti izvajala le lokalna popravila asfalta, s katerimi se je zagotavljala ustrezna prometna varnost. | Foto: Klemen Korenjak Odsek med Tomačevim in Celovško cesto je bil zgrajen in predan prometu leta 1983. Gre za prvo večje obnovitveno delo na tem odseku, saj so se v preteklosti izvajala le lokalna popravila asfalta, s katerimi se je zagotavljala ustrezna prometna varnost. Foto: Klemen Korenjak

Dars prosi za strpno in varno vožnjo

"Prosimo za strpno in varno vožnjo. Vozniki lahko k zmanjšanju morebitnih zastojev veliko prispevamo tudi tako, da se bomo skozi zaporo poskušali voziti čim bolj tekoče, brez ogledovanja gradbišča," se v svojem sporočilu, vezanem na štart del, ki se začno v soboto, 18. junija, pri Darsu obračajo na voznike.

Gradbišče utegne na dan prevoziti okoli 70 tisoč vozil

Dars zapora obvoznica | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Del severne obvoznice, ki bo obnovljen, prevozi na primer na odseku med Celovško cesto in Industrijsko cono Šiška (Litostroj) v letnem povprečju približno kar 70 tisoč vozil na dan, od tega 3.800 tovornih. Od leta 2012, ko je bil obnovljen odsek med Celovško in Kosezami, ga je prevozilo približno 66 tisoč vozil na dan, od tega 3.200 tovornih. Za primerjavo: odsek Unec–Postojna prevozi v povprečju 43 tisoč vozil na dan, od tega 6.500 tovornih.

Na Darsu pravijo, da k večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevamo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo in v njej ali oviranje prehitevalnega pasu s strani voznikov tovornjakov hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. 

 

Kam po informacije kje in koliko časa se stoji?

Pred potjo preverite razmere na cestah:

•  PIC (prometnoinformacijski center): www.promet.si ali tel. 1970

•  avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44

•  mobilna aplikacija DarsPromet+ oz. DarsTraffic+

Ne spreglejte