Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
7. 2. 2014,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 7. 2. 2014, 12.18

8 let

V gorenjsko hišo elektriko pripeljali iz baterije električnega avtomobila

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Konstruktor električnih vozil Andrej Pečjak je, potem ko se je njegova domačija v gorenjski vasici Češnjica znaša v električnem mrku, energijo dobil iz baterije svojega električnega avtomobila.

Na baterijo električnega avtomobila deluje tudi črpalka centralnega ogrevanja

V ledenem primežu naravne katastrofe se je v preteklih dneh znašala tudi domačija slovenskega inovatorja, konstruktorja električnih vozil Andreja Pečjaka. Ko so v hiši ostali brez elektrike, je hitro našel rešitev in zasilno napajanje uredil tako, da je baterijo svojega električnega vozila povezal na hišno napeljavo.

"Na Češnjici smo od nedelje brez elektrike. Čeprav se električarji trudijo, jim nove padavine podrejo vse, kar naredijo. Mi si pomagamo kar tako, da smo 'zapregli' enega od naših električnih avtomobilov v električno napeljavo na hiši tako, da nam razsvetljava, črpalka centralnega ogrevanja in skrinja delujejo. Pravzaprav smo naredili to, o čemer govori projekt The better place, o katerem politiki razpravljajo že nekaj let. Očitno je, da tehnično sistem deluje. To si lahko ogledajo pri nas. Seveda pa bi bilo potrebnega kar nekaj truda, da bi se to uredilo sistemsko. Dejansko tehničnih ovir ni, ovire so drugje," nam je povedal Andrej Pečjak, ki je tako z uporabno rešitvijo znova opozoril na pomen električne mobilnosti.

Ob racionalni uporabi bi električni avtomobil hišo oskrboval kar deset dni

"Ob hipotezi, da bi tak sistem alternativne uporabe električnega vozila deloval, bi si lahko iz avtomobila z od 100- do 150-kilometrskim dosegom vsak zagotovil dva dneva energijske avtonomije hiše pri polni porabi 10 kilovatnih ur dnevno, kar ob izrednih razmerah seveda ni smiselno, saj uporabljaš le porabnike, ki jih nujno potrebuješ. Ob varčevalnih ukrepih bi namreč tak avtomobil dajal dovolj energije za kar deset dni, če bi porabo omejili na dve kilovatni uri na dan.

To pa je dovolj energije za pogon črpalke centralnega ogrevanje, varčne zasilne razsvetljave in celo občasno uporabo porabnikov, kot so sesalnik, mešalnik in hladilna skrinja," nam je zmožnosti dejanske energijske zaloge električnega avtomobila predstavil slovenski strokovnjak Andrej Pečjak.

Ne spreglejte