Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
19. 5. 2016,
2.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Natisni članek

Četrtek, 19. 5. 2016, 2.23

6 let, 7 mesecev

Študija volva XC40 – napoved serije manjših volvov z nove modularne platforme CMA

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

4

Volvo predstavlja nov pristop k razvoju manjših modelov, ki bodo zdaj nastajali na osnovi nove platforme CMA. Študija crossoverja bo postala serijski model že prihodnje leto. Volvov srednjeročni načrt je povečati prodajo s 500 na 800 tisoč avtomobilov letno.

Novi XC40 bo stavil na hibridni pogonski sklop

Volvo je v Göteborgu predstavil študijo novega modela XC40, ki bo prihodnje leto kot serijski model postal prvi volvo na novi platformi CMA (compact modular architecture). Gre za Volvovo napoved svojih manjših modelov, pri katerih bosta pomembno vlogo odigrali tudi električna in hibridna različica majhnega crossoverja oziroma športnega terenca.

Študija z uradnim imenom 40.1 ima hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljata trivaljni 1,5-litrski bencinski motor in električni motor. Moč se na sprednji kolesi prenaša prek sedemstopenjskega samodejnega menjalnika. Oba motorja zagotavljata sistemsko moč 250 "konjev", električno energijo pa hrani baterija s kapaciteto 9,7 kilovatne ure. Pri Volvu obljubljajo, da bo hibridni XC40 sposoben zgolj z elektriko peljati 30 kilometrov daleč in da bodo do leta 2025 prodali milijon svojih avtomobilov z električnim oziroma hibridnim pogonom.

Volvo napoveduje tudi novega športnega terenca XC40. | Foto: Volvo napoveduje tudi novega športnega terenca XC40.

Nova modularna platforma za lažji prodor na trg premium avtomobilov?

"Novi električni in hibridni pogon bosta ključna pri novi platformi CMA," pravi Hakan Samuelsson, predsednik Volva, ki z modularno arhitekturo kajpak sledi že uveljavljeni praksi omenjenih tekmecev. CMA je tudi pomanjšana različica platforme SPA, na kateri nastajajo modeli, kot je na primer novi volvo XC90.

Od nove platforme CMA, ki je bila torej izdelana posebej za dimenzijsko manjše modele, si pri Volvu obetajo tudi rast prodaje in večji prodor na trg premium avtomobilov. Švedi tam še vedno lovijo zaostanek za nemškim trojčkom BMW – Audi – Mercedes in novi XC40 (tekmec na primer BMW X1, audiju Q2 …) bo že resen preizkus Volvovih apetitov.

Vizija nove limuzine na osnovi serije 40. | Foto: Vizija nove limuzine na osnovi serije 40.

Volvova prodaja letos že poskočila za skoraj 12 odstotkov

Volvo je v letošnjem prvem četrtletju prodal 120.591 vozil, kar je skoraj 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Lani jim je uspelo skupno prodati dobrega pol milijona vozil. Srednjeročni načrt podjetja je letno prodajo povečati na 800 tisoč avtomobilov.

Volvo je leta 2010 od Forda kupil kitajski Geely. Poslovnež Li Shu Fu je odštel 11 takratnih milijard ameriških dolarjev, letos predstavljeni XC90 pa je bil prvi proizvod Volva pod novim lastništvom. Pri seriji 40 bosta Volvo in Geely tesno sodelovala, saj bodo na platformi CMA nastajali tudi Geelyjevi avtomobili. Volvo bo v Evropi nove modele izdeloval v Belgiji v Gentu, kjer ima tovarna zmožnost izdelati 300 tisoč vozil letno.

Ne spreglejte