Gregor Pavšič

Petek,
14. 10. 2016,
8.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Natisni članek

Simona Mavsar ateca Seat

Petek, 14. 10. 2016, 8.57

6 let, 7 mesecev

Seat v Sloveniji spet vodi Simona Mavsar, leta 2020 že petodstotni tržni delež?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

3

Seat v Sloveniji spet vodijo ženske in te želijo tržni delež znamke do leta 2020 dvigniti do pet odstotkov. Ključen avtomobil bo za znamko, na čelu katere je menedžerka Simona Mavsar, poleg uveljavljenega leona postal novi športni terenec ateca. Letno bo po predvidevanjih Mavsarjeve prepričal več kot 300 Slovencev, ki bodo v povprečju starejši od 40 let.

Simona Mavsar je diplomirana ekonomistka, ki že več kot 20 let dela pri Porsche Slovenija. Skrbela je za več znamk, leta 2009 pa prevzela vodenje Seata. "Če hočeš biti dober, moraš v poslu uživati," pravi Gorenjka, ki na stereotipe v avtomobilski industriji ne pristaja. | Foto: Gregor Pavšič Simona Mavsar je diplomirana ekonomistka, ki že več kot 20 let dela pri Porsche Slovenija. Skrbela je za več znamk, leta 2009 pa prevzela vodenje Seata. "Če hočeš biti dober, moraš v poslu uživati," pravi Gorenjka, ki na stereotipe v avtomobilski industriji ne pristaja. Foto: Gregor Pavšič

Intervju Simona Mavsar - Slovenska direktorica kljubuje stereotipu "moške" avtomobilske industrije

Prva vožnja: seat ateca


Seatovo taktirko je v Sloveniji po enem letu spet prevzela Simona Mavsar, ki jo je v času porodniškega dopusta nadomeščal Petr Podlipny, sicer direktor znamke Škoda v Sloveniji. Mavsarjeva se na čelo španske znamke vrača v trenutku, ko je Seat dočakal svoj preboj tudi z vidika novih modelov. Z ateco si prvič odpirajo vrata v svet crossoverjev oziroma športnih terencev, ki velja za najhitreje rastoči avtomobilski razred v Evropi. Prihodnje leto bo Seat predvidoma na osnovi ibize predstavil še manjši crossover in s tem razbremenil predvsem leona, ki zdaj nosi glavno breme Seatove prodaje.

Ateca je prvi Seatov športni terenec. V Sloveniji bo najbolj osnovna različica z litrskim motorjem TSI na voljo že pod mejo 20 tisoč evrov. Bolje opremljeni bodo stali od 23 do 29 tisočakov. | Foto: Gregor Pavšič Ateca je prvi Seatov športni terenec. V Sloveniji bo najbolj osnovna različica z litrskim motorjem TSI na voljo že pod mejo 20 tisoč evrov. Bolje opremljeni bodo stali od 23 do 29 tisočakov. Foto: Gregor Pavšič

Do leta 2020 skok do petodstotnega tržnega deleža v Sloveniji

Seat je v Sloveniji leta 2012 prodal le 1.170 avtomobilov in imel 2,3-odstotni tržni delež. Prihodnje leto želijo predvsem na račun atece prodati že skupno 2.500 vozil, od tega okrog tisoč leonov, dobrih 600 ibiz, več kot 300 atec in več kot 400 alhambr. V prodajnih načrtih se nahaja tudi že omenjeni manjši crossover, a le z okvirnimi 22 načrtovanimi prodanimi modeli.  

"Seat ga napoveduje, toda prodajna pričakovanja zanj so za zdaj le okvirna in jih je treba jemati z rezervo. Do leta 2020 napovedujemo dvig tržnega deleža na pet odstotkov, kar pomeni letno prodajo 3.350 vozil," pravi Mavsarjeva, ki pod streho Seata, zanimivo, vodi ekipo s precej velikim deležem žensk. Vodja atecinega produkta je na primer Maruša Kovačič, vodja prodaje celotne znamke pa Irena Godec.

Fotoutrinki s prve vožnje seat atece:

Fotogalerija
1 / 31

Avtomobil je dolg 4,3 metra, osnovna prostornina prtljažnika znaša 510 litrov pri različici z dvokolesnim pogonom. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil je dolg 4,3 metra, osnovna prostornina prtljažnika znaša 510 litrov pri različici z dvokolesnim pogonom. Foto: Gregor Pavšič Dobro opremljena ateca bo stala od 23 do 29 tisoč evrov

Ateca v Slovenijo prihaja kot dolgo pričakovan prvi Seatov športni terenec, ki smo ga podrobneje spoznali že na mednarodni predstavitvi v Barceloni. Ateca kot športni terenec prepriča z višjim položajem sedenja, žarometi LED, napredno infozabavno podporo in pomično zadnjo klopjo.

Avtomobil je lahko tudi varnostno zelo dobro opremljen (prepoznavanje prometnih znakov, radarski tempomat, prepoznava pešcev, pomoč pri vožnji v gneči …), kot prvi seat je po zaslugi štirih 360-stopinjskih kamer dobil tudi možnost pogleda iz ptičje perspektive in s tem lažje manevriranje na parkiriščih.

Večina dodatkov je sicer doplačljivih, saj so osnovni model postavili pod mejo 20 tisoč evrov. Ateca s srednjo stopnjo opreme style sicer stane od 23 do 29 tisoč evrov.

Avtomobil bodo poganjali dva različna bencinska motorja (1.0 TSI in 1.4 TSI), dizelsko ponudbo pa predstavljata 1,6-litrski (85 kilovatov) in dva dvolitrska motorja TDI (110 in 140 kilovatov). Po oceni Mavsarjeve se bo le okrog 15 odstotkov kupcev odločilo za štirikolesni pogon, ki sicer pri osnovnem bencinskem in dizelskem motorju ni na voljo.

Video: Ko se kolesa dvigajo v zrak sredi mesta …

Proizvodnja v Martorellu ne sledi povpraševanju voznikov

"Na ateco smo resnično težko čakali in verjamem, da pomeni začetek naše nove zgodbe. Avtomobil je namenjen voznikom, ki bodo v povprečju stari od 40 do 55 let. Njihovi otroci so večinoma že odrasli in zdaj iščejo svoje prvo vozilo SUV. Prednaročil zanjo smo dobili 75, letos pa jih bomo lahko prodali le 40. Žal je to vse, kar bomo letos uspeli dobiti iz tovarne. Ocena prodaje za prihodnje leto predvideva okrog 320 atec," razlaga direktorica Seata v Sloveniji, ki glavne tekmece atece vidi v nissanu qashqaiu, kii sportage in hyundaiu tucsonu, ne pa v sestrskem volkswagen tiguanu.