Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 11. 2012,
6.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peugeot

Sreda, 14. 11. 2012, 6.09

8 let

Peugeot 301 - nekoč prestižen, danes poceni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trije novi peugeoti 301 z namenom promocije potujejo od Istanbula proti Casablanci, ustavili so se tudi na tiskovni konferenci v Smledniku. Bolj kot 301 tour nam je v oči padel starodobni peugeot 301.

Zmeda z oznakami

Prejšnji teden smo ob prvi vožnji z novim peugeotom 301 povedali, da je avtomobil tipični nizkocenovni model, ki ponuja veliko prostora in preverjeno tehniko za nizko ceno. Nismo pa se osredotočili na ime novega modela.

Nismo vas spomnili, da je peugeot 301 nekoč že obstajal, v davnih tridesetih letih prejšnjega stoletja. Oznaka 301 ne pomeni, da je Peugeot pri označevanju serije 3 že prišel naokoli, torej da je 301 pravzaprav naslednik aktualnega 308. Če je kaj pravice na svetu, bo naslednik tristoosmice peugeot 309 … ki pa je v osemdesetih letih že obstajal - ga bodo tokrat preskočili?

301 je model, ki z nekonvencionalnim poimenovanjem izraža svojo "posebnost". Oznaka sporoča, da to ni običajni peugeot, pravijo mu model za mednarodne trge. Pa vseeno tudi to kaže na Peugeotovo nedoslednost pri poimenovanju, saj so peugeotovci ob začetku prodaje modelov 4007 in 1007 razlagali, da bodo "posebni" modeli nosili oznako z dvema ničlama v sredini.

301 rešilna bilka?

Pa vendar, pri Peugeotu nizkocenovnosti modela 301 očitno nočejo preveč na glas poudarjati. Veliko raje omenijo, da je model 301 nekoč že obstajal. Da je bil nekoč to avtomobil za gospode, ki so se vozili na zadnjih sedežih, na katerih se v resnici sedi veliko bolj udobno kot spredaj. 301 je namreč model iz časov, ko je Peugeot predstavljal prestiž.

In prav takšnega starodobnega so peugeotovci pripeljali na tokratno tiskovno konferenco. Seveda od nas pričakujete objektivnost, a ob takšnem lepotcu je čustva težko pustiti ob strani. Les, usnje, žamet … zavist! Starega 301 bi imel! Racionalni novi 301 seveda ob starem povsem zbledi.

In ravno zato sem lastnika starodobnika, štajerskega oficirja, pobaral, ali se mu zdi, da se mu je Peugeot izneveril, ko je njegovega prestižnega lepotca zamenjal s poceni avtomobilom. Z avtomobilom, ki v ničemer ni podoben tistemu, kar je bil peugeot 301 nekoč?

Odgovor se nam zdi prepričljiv: "Zgodovina nas uči, da preživijo samo tisti, ki se znajo prilagoditi. V zgodovini avtomobilizma je svoje zgodbe končalo že veliko znamk, Horch, Borgward … BMW se je rešil, ko je začel prodajati netipično isetto, Fiat s topolinom … Nikakor ni prvič, da znamka svoj obstoj rešuje z avtomobilom, ki nekako ne spada v portfolio."

Takšne nenavadne odločitve so se v zgodovini avtomobilizma že nekajkrat izkazale za pravilne. Je torej model 301 za Peugeot (in Citroën) v resnici rešilna bilka? Morda. A verjetno ne edina!

Izlet številka 301

Aja, route 301. Gre za povsem marketinški projekt, ki neke uporabne vsebine dejansko nima. Karavana treh peugeotov 301 namreč počasi potuje od Istanbula v Turčiji, Grčije, Makedonije, Bosne, Hrvaške, Slovenije in Italije, Tunizije in Alžirije do Casablance v Maroku.

Na državnih mejah se vozniki menjajo, slovenski kos poti sta prepeljala dirkač Rok Turk in predsednik kluba ljubiteljev peugeotov Pugi Anže Hribar.

S samo vožnjo od Obrežja do Smlednika seveda nista imela posebnih težav, vožnja je bila tako ali tako podrejena fotografiranju in snemanju videa za Peugeotove marketinške potrebe.

Ne spreglejte