SiolNET. Avtomoto Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi audi A8 - žarometi LED brez preklopa med kratkimi in dolgimi

3

termometer

Audi bo v novega A8 vgradil novo generacijo matričnih žarometov LED, pri katerih v prometu ne bo več treba preklapljati med kratkimi in dolgimi lučmi.

Ugasnejo le tiste diode, ki motijo nasproti vozečega voznika

Podobno rešitev je že pred časom napovedal tudi Volvo, kjer bo kombinacija kamere in posebnega valja v žarometu prilagajala snop, da tudi pri vklopljenih dolgih žarometih ta ne bo motil nasproti vozečega avtomobila.

Audijev žaromet bo sestavljalo 25 diod LED, ki bodo združene v skupine po pet. Ob zaznavi nasproti vozečega avtomobila se bodo ugasnile le tiste diode, katerih snop bi lahko motil voznika tega avtomobila. Bližje kot je avtomobil, več diod je ugasnjenih, vozniku pa zato ni treba preklopiti med dolgimi in kratkimi žarometi. Ko je cesta spet prosta, se samodejno vklopijo vse diode.

Sistem deluje pri hitrostih nad 30 kilometrov na uro na avtocestah in 60 kilometrov na uro na podeželskih cestah.

Sistem, povezan s signalom GPS in nočnim zaznavanjem pešcev

Audi bo novo generacijo žarometov LED povezal s signalom GPS, kar bo služilo sistemu dodatne osvetlitve v smer ovinka. Diode se bodo v smer ovinka zato prižgale že nekaj trenutkov preden bo voznik dejansko tja obrnil volanski obroč.

Matrični žarometi LED bodo v novem audiju A8 povezani tudi z nočnim sistemom zaznavanja pešcev night vision. Ko bo ta pred avtomobilom zaznal pešca, bodo diode spustile tri hitre bliske in ga s tem opozorile na morebitno nevarnost.

Novi audi A8 bo na trg zapeljal konec letošnjega leta, predstavljeno novost pa so že uporabljali njihovi dirkalnik R18 e-tron na 24-urni vztrajnostni dirki v Le Mansu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin