Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 10. 2013,
16.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 16.51

7 let, 12 mesecev

Nova BMW M3 in M4 coupe v rokah izkušenih dirkačev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Inženirji BMW oddelka M Sport so v svoj testni center na sloviti Nürburgring povabili dirkača iz serije DTM, aktualnega prvaka Bruna Spenglerja in Tima Glocka. Posedli so ju v novega M3 in M4.

Vrstni šestvaljnik tehnologije Twinpower turbo

Bavarci so se razvoja pete generacije svojega najbolj kultnega M športnega modela, BMW M3 seveda lotili skrajno resno in nič ne prepuščajo naključju. Sočasno pa z enako mero inženirske odličnosti razvijajo še čisto novega BMW M4 coupeja.

Oba novinca bo, tako kot v 2. in 3. generaciji modela M3, poganjal vrstni šestvaljnik, ki pa bo v skladu s trendi prisilno polnjen in opremljen s tehnologijo BMW Twinpower turbo.

Dva turbinska polnilnika, visoko natančen direktni vbrizg, spremenljivo krmiljenje ventilov valvetronic in še povsem spremenljivo krmiljenje odmičnih gredi dvojni vanos so del visokotehnološkega pogonskega stroja, ki bo po obljubah inženirjev ponujal okoli 430 "konjev" (okoli 320 kilovatov) in krepko prek 500 njutonmetrov navora.

Motor bo izpolnjeval izpušne normative Euro 6 in bo kar za okoli 25 odstotkov energijsko bolj učinkovit kot atmosferski motor V8 iz trenutno aktualnega modela M3 4. generacije.

Karoserija z elementi iz CFRP je pomagala reducirati kilograme

Karoseriji obeh novincev sta opremljeni tudi elementi iz plastike ojačene s karbonskimi vlakni (CFRP). Prednost tega gradnika je visoka trdnost, visoka vzvojna čvrstost strukture in nizka masa.

Skupna teža novega M3 bo zato za vsaj 80 kilogramov nižja kot pri predhodniku, inženirji pa obljubljajo, da bo M4 coupe tehtal pod 1.500 kilogrami.

Karoserija pa bo imela streho in pokrov prtljažnika iz CFRP, iz tega materiala pa bodo tudi določene karoserijske ojačitve ter vsi usmerjevalniki zračnega toka za večji aerodinamični oprijem.

Dirakška priporočila bodo implementirali v oba serijska izdelka

Inženirji M pa so na obsežna testiranja (skupaj prek 1000 krogov na stezi Nordschleife) tokrat povabili tudi dva izkušena dirkača, aktualnega prvaka DTM Bruna Spenglerja in Tima Glocka. Od njiju so želeli pridobiti predvsem mnenje glede nastavitev podvozja in oceno obnašanja celotnega pogonskega sklopa.

Razvojna ekipa je od njiju po številnih krogih na meji oprijema, med bočnimi drsenji pri velikih hitrostih dobila dragocene informacije, ki jih bodo skozi fine nastavitve implementirali v oba serijska izdelka.

Prvak DTM Bruno Spengler: "Ponosen sem na to, da sem prispeval svoj delež znanja in izkušenj pri nastavitvi teh dveh avtomobilov."

Aktualni prvak serije DTM Bruno Spengler je svojo testno izkušnjo pospremil z besedami:

"Zelo sem vesel in srečen, da sem lahko tukaj in preizkušam nova predserijska prototipa BMW M3 in BMW M4 coupe. Ponosen sem na to, da sem prispeval svoj delež znanja in izkušenj pri nastavitvi teh dveh avtomobilov. Čeprav razvoj še ni povsem končan, lahko potrdim, da je vozno doživetje v teh dveh avtomobilih naravnost senzacionalno. Podvozje je nastavljeno zelo športno, odzivnost sprednjega vpetja in volana je izjemno direktna, povratnih informacij je veliko, oprijem na zadnji osi pa je naravnost fenomenalen. Impresiven je tudi motor. Da je moč tam, se čuti tudi pri nizkih vrtljajih. Lahko se zanese na ogromno količino navora, ki je na voljo praktično v vseh območjih delovanja motorja. Res sem presenečen, kako hitro in silovito se odziva ta motor."

Bruno je sicer inženirje opomnil na ustreznost izbora pravih gum, saj naj bi bil testni set pnevmatik premehak na bokih, pohvalil pa je tudi zadnjo premo, ki je občutno boljša kot pri predhodniku.

Timo Glock: "Ja, res je odličen!"

Markus Gratzl iz razvojnega oddelka M je sredi ene izmed hitrih kombinacij zavoja zelenega pekla Timu Glocku razlagal: "V ta model smo prvič v njegovi zgodovini vgradili motor s turbinskim polnilnikom. Ta motor je preprosto emocionalen. Njegova visoka odzivnost in hipna odzivnost stopalke za plin voznikove zahteve nemudoma prenese na zadnjo os."

Osredotočeni Timo je sredi zavoja hitro pritrdil: "Ja, res je odličen!"

Timo Glock po testiranjih ni skoparil s pohvalami na račun motorja. Naravnost navdušen pa je bil nad odzivnostjo stopalke za plin in oprijemom na zadnji osi: "S tem avtomobilom je mogoče doseči izjemne prečne pospeške."

Ne spreglejte