Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
9. 7. 2014,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Družinski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Sreda, 9. 7. 2014, 12.43

8 let

Napake Slovencev na potovanju: vožnja z natikači in odpenjanje otrok

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po raziskavi AMZS smo Slovenci vse bolje pripravljeni na dopustniško potovanje, a na njem še vedno počnemo nevarne stvari. Prevečkrat vozimo s sandali in otrokom pustimo, da zapustijo sedež.

Slovenci smo na potovanje vse bolje pripravljeni

Pri AMZS so pred vrhuncem poletnih dopustov naredili raziskavo o pripravah in voznih navadah Slovencev v poletni sezoni. V anketi je sodelovalo 662 udeležencev, od tega 54 odstotkov moških.

Pri AMZS ugotavljajo, da se navade slovenskih voznic in voznikov spreminjajo. Na daljše poti se odpravijo bolje pripravljeni. Dobro izkoristijo informacije, v avtomobilu imajo s seboj tudi dovolj hrane in pijače.

Več kot polovica vozi tudi v natikačih, ki so lahko pri nenadnih situacijah zelo nevarni

Med najpogostejšimi napakami je vožnja v natikačih, ki se je poslužuje kar 58 odstotkov vprašanih. Pri normalni vožnji, ko se s stopalkami upravlja počasi in nadzorovano, ni težav. Ko pa je potreben hiter pritisk na zavoro, se pogosto zgodi, da se vrh natikača zatakne ravno za stopalko zavore in vozniku onemogoči pravočasen pritisk ter zaviranje.

Nevarna je tudi vožnja z bosimi nogami, ki je v nekaterih državah tudi prepovedana, saj je tako stopalo bolj izpostavljeno. Ko je potreben močan pritisk na stopalko zavore, ob pritisku nanjo voznik pride v stik z ostrim kamenčkom ali iglico. Zaradi refleksne reakcije bo sam pritisk zakasnjen ali pa moč pritiska zmanjšana, kar pa lahko bistveno vpliva na razplet situacije.

Kar 11 odstotkov voznikov otrokom dovoli zapustiti sedež

"Zelo skrb vzbujajoče je, da kar 11 odstotkov voznic in voznikov otroku med daljšo vožnjo dovoli zapustiti sedež. Večinoma takšno dejanje spremlja misel - eh, kaj se pa lahko zgodi, saj vozimo naravnost po avtocesti. Pozabljajo, da ni treba, da je vzrok za nesrečo v njih samih, temveč temu botrujejo drugi dejavniki v prometu, ki pa so v večini primerov nepredvidljivi. Če je otrok v sedežu nemiren, se ga poskusi pomiriti drugače, ali pa se mu privošči krajši postanek z osvežitvijo," opozarjajo pri AMZS.

Ne spreglejte