Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mazda Družinski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let

Mazda 6 v Sloveniji v obeh izvedbah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mazda 6 je zapeljala k nam kot limuzina in karavan. Oba ponujata tri bencinske in dva dizelska motorja ter dva šeststopenjska menjalnika, ročnega in samodejnega.

Gepardovi geni, zaviti v filozofijo

Oblikovalski jezik "kodo" se pridružuje izrazom zoom zoom, mirai, karakuri in drugim, ki plemenitijo Mazdina vozila. Pomeni dušo gibanja in ponazarja dinamiko živali v divjini … No, to predstavo si mora opazovalec zamisliti sam, ker šestica nikjer na sebi ne razkazuje drvečega geparda.

Mazdino oblikovalsko filozofijo zato skrajšamo po svoje: nova šestica je dosežek, ki ponazarja športnost, drznost in eleganco ter v celoti opravičuje visoke ocene koncepta takeri, od katerega se sicer razlikuje le v podrobnostih.

Limuzina je po novem daljša od karavana

Kot smo že zapisali med prvo vožnjo, je limuzina proti pričakovanju daljša od karavana, in to za 65 milimetrov, 80 milimetrov pa je večja tudi medosna razdalja. Ta je v obeh novih različicah daljša od predhodnika.

Z obliko in kakovostno izdelano notranjostjo se mazda na slovenskih cestah meri z vozili, kot so insignia, i40, mondeo, passat, 508

Po vzoru premijskih vozil je na konzoli med sedežema vgrajeno vrtljivo stikalo (HMI commander), ki v povezavi z dvema zaslonoma omogoča upravljanje navigacije (TomTom), povezave Bluetooth, sistema infotainment (Bose) in omogoča različne nastavitve.

Vozna dinamika

S povečano medosno razdaljo so se poleg prostornosti dodatno izboljšale že prej odlične vozne lastnosti. Od predhodnika podedovana športnost je še bolj izrazita, tudi zaradi močno izboljšane vzvojne trdnosti karoserije.

Elemente aktivne varnosti šestice zajema Mazda z oznako i-activesense. Aktivni tempomat ohranja razdaljo do vozila spredaj, sistem tudi pri izklopljenem tempomatu spremlja dogajanje pred vozilom in opozarja voznika. Pri vožnji s 30 kilometri na uro ali manj zavira samodejno. Sem spadajo tudi uveljavljeni sistemi za ohranjanje lege na cesti, vklop varnostnih utripalk, speljevanje v klancu, samodejno zasenčenje …

Najvišje bencinsko in najnižje dizelsko kompresijsko razmerje

Že med predstavitvijo in preizkušanjem modela CX-5 smo omenjali kompresijsko razmerje 14 : 1, ki je enako pri bencinskih in dizelskih motorjih, razen pri 2,5-litrskem bencinarju (13 : 1). V lažji (1,3 tone) in aerodinamično ugodnejši (Cx 0,26) šestici so motorji še bolj varčni, k temu pa pripomore inovativni sistem regeneracije zavorne energije. Ta se namesto v litij-ionskih baterijah kopiči v kondenzatorju (sistem i-ELOOP), s čimer je obremenjenost alternatorja za zagotavljanje električne energije mnogo manjša.

Štiri stopnje opreme

Mazda 6 emotion je postavljena na 17-palčna lita platišča s sistemom za nadzor tlaka v gumah. Nadzor stabilnosti je serijski, kakor tudi varnostne blazine in zavesi. V klimatizirani notranjosti so vsa okna pomična električno, vozniku je namenjen potovalni računalnik, gumb za zagon motorja in pomoč pri speljevanju v klanec.

Challenge dodaja meglenki, usnjen volan, tempomat, senzor za dež, Bluetooth, večfunkcijski vrtljivi gumb (HMI commander), sistem za preprečevanje trčenja, dvopodročno klimatsko napravo, barvni zaslon na dotik, v izvedbi sport combi pa strešni letvi.

Sistem za nadzor za vozilom, ogrevanje sprednjih sedežev, biksenosnski žarometi, parkirni senzorji in sistem za ohranjanje lege na cesti so elementi opreme attraction

K najbolje opremljeni stopnji revolution spadajo 19-palčna platišča, radarski tempomat, vzvratna kamera, sistem Bose, usnjeno oblazinjenje z električno nastavitvijo sprednjih sedežev. Nepogrešljiva kovinska barva, navigacija in strešno okno spadajo k dodatni opremi, kateri praktično ni več česa dodati.

Prodaja v Sloveniji

Prodajni načrti za letos predvidevajo 250 vozil s polovičnim deležem za vsako karoserijsko različico. Najbolje prodajani paket naj bi bil challenge, delež dizlov pa naj bi bil 80-odstoten. Ja, prejšnja generacija šestice se je ob prihodu leta 2008 povsem približala številu 400, ampak takrat so bili drugačni časi.

Ne spreglejte