Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
14. 11. 2013,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 14. 11. 2013, 11.02

8 let

Kupujte vozniška dovoljenja še naprej, ni strahu, da bi vas odkrili

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Policija je zaradi zlorab v avtošolah ovadila 26 ljudi. Več tisoč voznikom, ki so kupili izbris kazenskih točk in nova vozniška dovoljenja, se ni treba bati, saj jim policija ne more odvzeti vozniške.

Kdaj bodo razveljavili dovoljenja?

Policija je v kriminalistični preiskavi zlorab izvajanja programov avtošol in dodatnih programov varne vožnje zaradi utemeljenega suma storitve 483 kaznivih dejanj že podala več kazenskih ovadb zoper 26 oseb.

A zadeva še zdaleč ni končana, saj si je denimo vsaj 3200 voznikov s plačilom na nedovoljen način izbrisalo kazanske točke, najmanj 1200 mladih voznikov pa ima potrdilo o opravljenem tečaju varne vožnje, ki ga dejansko sploh niso opravili.

"Policija je pristojnim državnim organom in inštitucijam poslala poročilo, v katerem je dejansko opozorila na tovrstne kršitve. Zdaj je na teh organih, da izvedejo postopke za razveljavitev že izdanih listin. Policija je namreč represivni organ, ki na tem področju nima pristojnosti. Odkrivamo in preiskujemo kazniva dejanja, storilce ovajamo pristojnemu državnemu tožilcu, in to je pravzaprav vse, kar lahko policija v tem trenutku naredi." pojasnjuje Dušan Florjančič, vodja Sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.

Koliko kupljenih vozniških dovoljenj so policisti dejansko že zasegli?

"Izvajanje nadaljnjih ukrepov za preklic listin in dokumentov ni v pristojnosti policije. Policija je v konkretnih preiskavah ugotovila elemente kaznivih dejanj, ovadila odgovorne osumljence in pa pristojne državne organe obvestila o tem, da so bile tovrstne kršitve pač zaznane," pristojnosti policistov še enkrat pojasni Dušan Florjančič. Na konkretno vprašanje, koliko kupljenih vozniških dovoljen je že zaseženih oziroma preklicanih, žal ne more odgovoriti.

Lov za neveljavnimi dokumenti na okencih upravnih enot

Policija lahko vinjenemu ali prehitremu vozniku odvzame vozniško dovoljenje, zaseže avtomobil in ga celo odpelje na streznitev, glede nepravilno pridobljenega vozniškega dovoljenja pa ima glede na zgornjo izjavo precej zvezane roke.

Po slovenskih cestah se bo še kar nekaj časa vozilo vsaj 150 voznikov, ki vozniškega izpita niso opravili v skladu s predpisanim zakonom. Z vprašljivim vozniškim znanjem in dejansko neveljavnim dokumentom se bodo tako mirno vozili mimo patrulj prometne policije.

Dušan Florjančič pa poudarja, da bo policija tudi za upravne enote pripravila podrobna poročila.

Zakaj bi se komu sploh tresle hlače?

Vsem voznikom, ki jim bodo pristojni organi dokazali, da so potrdilo o opravljenem tečaju varne vožnje ali vozniški izpit kupili, bodo res dokumente razveljavili. A to bo verjetno precej dolgotrajen proces.

Bojan Žlender, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za promet na ministrstvu za infrastrukturo in prostor:

"V primerih, ko bo upravna enota dobila podatek, da je dokument ponarejen, bo morala sprožiti postopek po uradni dolžnosti. V tem postopku ugotavlja, ali vozniško dovoljenje še velja, tako bodo za vse, ki ne bodo imeli ustreznih potrdil oziroma dokumentov, po zakonu prekinili veljavnost vozniških dovoljenj."

Kupujte vozniške še naprej

Glede na vso razsežnost zlorab – gre za sistemski problem, saj do zdaj razkriti rezultati preiskave bremenijo 36 slovenskih avtošol – se postavlja vprašanje, kdo in kako nadzira delovanje preostalih od 140 do 150 avtošol in drugih organizacij za izvajanje dodatnih programov varne vožnje.

Igor Velov z Javne agencije za varnost prometa pojasnjuje, da nadzor na terenu, kljub razkritju policije, poteka nespremenjeno:

"Na terenu pravzaprav ni nič drugače kot prej. Mi izvajamo strokovni nadzor. Ta je bil izvajan, ko sem prevzel vodenje agencije, in se izvaja naprej. Seveda pa ugotavljamo, da smo neke vrste brezzobi tiger zato, ker imamo zakonske pomanjkljivosti. Predlagali smo ustrezne spremembe zakonodaje in hkrati usklajeno koordiniramo nadzor vseh vpletenih inštitucij, kar verjamem, da bo prineslo rezultate. Mi dobimo od avtošole vlogo in če ustreza, tudi izdamo potrdilo. Mi nimamo 30 ali 40 inšpektorjev, ki bi hodili po terenu in preverjali, ali je določen učitelj na določenem poligonu res izobraževal kandidate. Tega ne moremo. Policija je tukaj naredila ogromno delo in nam pokazala na problem v srcu, mi pa moramo zakonodajo spremeniti. Jaz vedno trdim, da je bolje preprečiti kot pa zdraviti."

Ne spreglejte