Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
30. 6. 2016,
7.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Kia

Četrtek, 30. 6. 2016, 7.53

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev nove genracije modela:

Kia optima – v Sloveniji od 30.990 evrov

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
kia optima - domača predstavitev nove generacije

Kijin zastavonoša je po nekajmesečni zamudi po novem na razpolago tudi slovenskemu kupcu. Zasnovan povsem na novo je sodobnejši, obogaten z veliko opreme in bolj ekonomičen, na voljo pa je od 30.990 evrov naprej za zelo dobro opremljeno izvedbo. Za zdaj bo le z dizelskim motorjem motorjem (103 kW).

Slovenci čakajo karavana, ki pride jeseni

Ključni podatek za karavana je seveda prostornina prtljažnika, ki ob nespremenjeni dolžini avtomobila v osnovni postavitvi znaša 533 litrov oziroma 48 litrov več kot v običajni optimi. Seveda pa je prostor za prtljago dostopnejši, lično organiziran in vsekakor uporabnejši, saj je to ne nazadnje bit karavanskega konca karoserije. | Foto: Ključni podatek za karavana je seveda prostornina prtljažnika, ki ob nespremenjeni dolžini avtomobila v osnovni postavitvi znaša 533 litrov oziroma 48 litrov več kot v običajni optimi. Seveda pa je prostor za prtljago dostopnejši, lično organiziran in vsekakor uporabnejši, saj je to ne nazadnje bit karavanskega konca karoserije.

Kot smo zapisali že v obsežnem poročilu s prve vožnje (povezava na levi), je optima avtomobil, zasnovan za globalnega kupca. S svojimi potezami poudarja samozavest, s katero znamka rine vse globlje pod kožo evropskega kupca. Svojo privlačno obliko dolguje Kijinemu oblikovalskemu centru v Frankfurtu in čeprav (to moramo priznati) se na prvi pogled od predhodne generacije ne razlikuje kaj dosti, velja, da je izkušnja v živo povsem drugačna.

Omenjeno verjetno ne bo dovolj, da bi se optima v Evropi osvobodila spon razmeroma skromne prodaje, kar pa bi se utegnilo spremeniti z jesenskim prihodom karavana – ta naj bi na stari celini predstavljal kar 75 odstotkov prodaje. Uvoznik v opravičilo za razmeroma pozen prihod v Slovenijo navaja preobremenjene proizvodne kapacitete – na neki način so to sladke skrbi, razmišljamo.

Malenkostna rast v vse smeri o novi generaciji ne pove veliko, evolucijski pristop k oblikovanju prav tako. Pa vendar, pozornost, namenjena podrobnostim, razkrije marsikaj – tudi dejstvo, da je Kia optimi tokrat namenila še bolj športne in privlačnejše poteze. Temeljitost pristopa je bolje prišla do izraza v kabini, kjer je optima v odsotnosti oblikovne drznosti naredila korak naprej pri kakovosti materialov. | Foto: Malenkostna rast v vse smeri o novi generaciji ne pove veliko, evolucijski pristop k oblikovanju prav tako. Pa vendar, pozornost, namenjena podrobnostim, razkrije marsikaj – tudi dejstvo, da je Kia optimi tokrat namenila še bolj športne in privlačnejše poteze. Temeljitost pristopa je bolje prišla do izraza v kabini, kjer je optima v odsotnosti oblikovne drznosti naredila korak naprej pri kakovosti materialov.

Na cesti izvrstno – veliko bolje kot predhodna generacija

kia optima - domača predstavitev nove generacije | Foto:

O voznih lastnostih pa toliko, da smo jih pohvalili že ob prvem srečanju v Berlinu. Vozna dinamika je občutno boljša, kot je bila prej (vzmetenje je optimizirano, blažilniki so zmogljivejši). Nihanja karoserije je manj, zahtevnejši pa bodo lahko doplačali tudi za prilagodljivo podvozje z dvema voznima programoma – sport in normal. Kabina je tudi veliko bolje zvočno zatesnjena.

Vse slovenske optime bo (do prihoda hibridne izvedbe jeseni) poganjal izboljšan, dobro znan 1,7-litrski dizelski motor s 103 kilovati, ki bo prvič lahko združen tudi s samodejnim, dvosklopčnim menjalnikom. Na prvi vožnji, kjer smo večino kilometrov pridelali v okolici Frankfurta, je zahteval dobrih šest litrov na sto kilometrov.

Varnost na prvem mestu

kia optima - domača predstavitev nove generacije | Foto:

Optima je na varovanje posadke dobro pripravljena s številnimi aktivnovarnostnimi sistemi. Tehnološko posodobljena bo sposobna avtomobil samodejno, s popravljanjem volana, zadržati znotraj voznega pasu, samodejno bo prilagajala snop žarometov, zaznavala bo vozila v mrtvem kotu, s skeniranjem okolice za vozilom bo preprečevala trke pri ritenski vožnji, v sili bo s pomočjo kamere in tipal avtonomno zavirala, med drugim pa bo ponujala tudi radarski tempomat. Kupec ji bo po tej plati težko veliko očital.

Z armado tehnološko naprednih pomagal v stiku s tekmeci  

Tehnološko je avtomobil napredoval, v marsikaterem pogledu ujel tekmece, a jih hkrati ni na nobenem področju tudi prehitel. Vozniki optime se bodo prvič lahko zanesli na aktivni tempomat (prvič predstavljen pri sorentu), na voljo bo 360-stopinjski pregled okolice (arround view monitor), voznik pa bo lahko na zaslon tudi posamezno priklical katerokoli od slik štirih širokokotnih kamer.

Optima bo brala prometne znake, opozarjala na vozila v mrtvem kotu, opozarjala pred nenamerno menjavo voznega pasu (ali zapustitvijo cestišča), opozarjala na morebitne trke ob vzvratnem zapuščanju parkirnega prostora (rear traffic allert) in samodejno zavirala v primerjavi nevarnosti trka s pešci.

Ob vsem tem bo znala tudi samodejno parkirati in bolj v teoriji kot v praksi napolniti mobilne telefone brez kabla. Zakaj v teoriji? Ker praksa zahteva, da je hrbtna stran iz posebne plastike – za zdaj takšnih telefonov ni na pretek oziroma se bodo morali kupci, če bi želeli to prednost izkoriščati, znajti z dokupovanjem ustreznih hrbtišč, ki se jih po besedah zastopnika znamke Kia v Sloveniji da med drugim dobiti v znani verigi trgovin švedskega pohištvenega velikana.

Začetek pri 30.990 evrih, a z veliko opreme

Osnovna cena z opremo EX smart z ročnim menjalnikom bo na voljo od 30.990 evrov. Stopnjo višje bo oprema EX business z robotiziranim menjalnikom (33.490 evrov), vrh ponudbe pa bo predstavljala oprema EX limited za 37.990 evrov.

Velja omeniti, da je že osnovna oprema (EX smart) razmeroma dobro založena z opremo – med drugim ponuja: sistem za pomoč pri zaviranju v sili, sistem za ohranjanje smerne stabilnosti in sistem za ohranjanje vozila v voznem pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, parkirna tipala na obeh koncih vozila, dvopodročno klimatsko napravo, osempalčni zaslon, tempomat, 18-palčna platišča in še marsikaj. | Foto: Velja omeniti, da je že osnovna oprema (EX smart) razmeroma dobro založena z opremo – med drugim ponuja: sistem za pomoč pri zaviranju v sili, sistem za ohranjanje smerne stabilnosti in sistem za ohranjanje vozila v voznem pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, parkirna tipala na obeh koncih vozila, dvopodročno klimatsko napravo, osempalčni zaslon, tempomat, 18-palčna platišča in še marsikaj.

Tehnični podatki: Kia optima
1,7 CRDi dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1685 cm3; moč: 104 kW pri 4000 vrt/min; navor: 340 Nm od 1750 do 2500 vrt/min; start-stop; 6-stopenjski ročni menjalnik; pogon na sprednja kolesa; gume: 215/60 R16; masa: 1515 kg; hitrost: 203 km/h; pospešek: 10,0 s; poraba: 4,6 (4,2 s paketom stop/go) l/100 km; emisije CO2: 121 (110 s paketom stop/go) g/km; EURO6
1,7 CRDi avt. dizelski 4-valjni turbo motor; prostornina: 1685 cm3; moč: 104 kW pri 4000 vrt/min; navor: 340 Nm od 1750 do 2500 vrt/min; start-stop; 7-stopenjski samodejni menjalnik z dvojno sklopko; pogon na sprednja kolesa; gume: 215/60 R16; masa: 1530 kg; hitrost: 203 km/h; pospešek: 11,0 s; poraba: 4,4 l/100 km; emisije CO2: 121 g/km; EURO6
 
Ne spreglejte