Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
18. 2. 2016,
21.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kia Družinski Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Četrtek, 18. 2. 2016, 21.13

8 let

Kia optima plug-in hybrid in sportswagon – prvič s polnilnim kablom in kot karavan

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Evropska smer Kie poleg oblikovnih in tehničnih prilagoditev zahtevala tudi karavansko, kombi karoserijo. Optima je zato prvič dobila nahrbtnik s 533 litri prostornine. Nov je še priključni hibrid.

Dinamična podoba …

Z novo generacijo kie srednjega razreda, oziroma segmenta D smo že jeseni na mednarodni novinarski predstavitvi naredili prve kilometre v okoli Frankfurta.

Evropski strategi Kie so to karavansko različico in novo generacijo hibridnega pogona napovedovali že v našem jesenskem druženju. Držali so obljubo ter iz vpadljivega koncepta sportspace naredili podobno dinamično oblikovano optimo sportswagon.

Takrat smo sicer za volanom limuzine ugotavljali, da je optima postala sodobnejša, pametnejša, posledično varnejša in varčnejša ter da je napredovala tudi vozniško.

Vse to so seveda inženirji zdaj prenesli tudi na karavansko optimo sportswagon, ki je v bistvu sploh prvi karavan srednjega razreda te znamke. Ključni podatek je seveda prostornina prtljažnika, ki ob nespremenjeni dolžini avtomobila v osnovni postavitvi znaša 533 litrov oziroma 48 litrov več kot v običajni optimi. Seveda pa je prostor za prtljago dostopnejši, lično organiziran in vsekakor uporabnejši, saj je to ne nazadnje bit karavanskega konca karoserije.

S pomočjo polnilnega kabla do 54-kilometrskega električnega dometa in 1,7 litrske porabe

Optima se bo na salonu v Ženevi prvič predstavila tudi kot priključni hibrid oziroma paralelno zasnovani hibrid, brez možnosti polnjenja iz omrežja pa smo jo preizkusili že v prejšnji generaciji.

S pomočjo litij-polimerne baterije s kapaciteto 9,8 kilovatne ure je optima plug-in hybrid zmožna do 54 kilometrov ob največji "elektro" hitrosti 120 kilometrov na uro prepeljati zgolj na elektriko. Možnost oskrbe energije iz električnega omrežja se pozna tudi pri zgolj 39-gramskem povprečnem izpustu ogljikovega dioksida in tovarniški porabi, ki je povprečju le 1,7 litra na sto kilometrov.

Za pogon avtomobila sicer skrbita dvolitrski bencinar GDI (115 kW in 189 Nm) in 50-kilovatni elektromotor, nameščen v ohišju šeststopenjskega samodejnega menjalnika. Skupna sistemska moč hibridnega pogona pa znaša 205 "konj" oziroma dobrih 150 kilovatov. Ob sistemskem navoru 375 njutonmetrov je hibridna optima zmožna do stotih kilometrov pospešiti v 9,4 sekunde.

Ne spreglejte