Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
25. 2. 2014,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 2. 2014, 13.28

8 let

Janukovičev avtomobilski vitez iz jekla in kevlarja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V garaži nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča je bil parkiran tudi prestižen in izjemno redek, 420 tisoč evrov vreden avtomobilski oklepnik kanadskega proizvajalca Conquest Vehicle.

Trdoživi luksuz po meri najbogatejših strank

V Torontu se nahaja butična delavnica, ki se je specializirala za izdelavo luksuznih oklepnih vozil za najzahtevnejše stranke. Njihova blindirana, oklepna vozila slovijo po izjemno zanesljivi balistični zaščiti in po ekskluzivni opremi notranjosti.

Na seznamu uporabljenih materialov so zlitine aluminija, jekla ter mreže, plošče in pregrade iz kevlarja – posebni materiali, ki zagotavljajo dobro balistično zaščito. Robustnost karoserije in podvozja pa v notranjosti teh svojevrstnih avtomobilskih bunkerjev zamenjajo izbrani materiali (najkakovostnejše usnje, les, brušen aluminij, krom …) in izbrana avdio- in videooprema, ambientalna osvetlitev in druge prvine, ki ne smejo manjkati v VIP-limuzinah najvišjega kova.

Janukovič si je izbral ročno narejenega viteza, največjega in najdražjega v ponudbi

Iz nabora modelov, ki jih izdelujejo v podjetju Conquest Vehicle, si je nekdanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič oziroma njegov sin izbral model conquest vehicle knight XV. Gre za najprestižnejši, največji, najdražji in najredkejši model z najboljšo balistično zaščito.

Avtomobil je popolnoma ekskluziven, saj jih bodo v Torontu za najzahtevnejše oziroma morda tudi najbolj paranoične stranke naredili v izjemno omejeni seriji. Po vsem svetu se bo namreč vozilo le sto takšnih šestmetrskih oklepnih orjakov.

Za tako admiralsko ladjo, ki prazna tehta skoraj šest ton (5896 kilogramov), je treba pripraviti nič manj kot 420 tisoč evrov.

Ekipa inženirjev za sestavo takšnega avtomobila, ki je s posebno pozornostjo do varnostnih standardov in visoke mere udobja narejen praktično popolnoma ročno, porabi okoli štiri tisoč delovnih ur.

Oklep in stekla so prestali zahtevne balistične teste

Oklep iz balističnega jekla, aluminija, keramike in kevlarja ustavi večino krogel iz pehotnega orožja. Karoserijske površine so oblikovane tako, da razpršujejo tud moč udarnih valov močnejših eksplozij.

Pri Conquest Vehicle poudarjajo, da so vse površine opravile zahtevne balistične teste, v katerih so z razdalje petih metrov v avtomobil streljali z vojaškim pehotnim orožjem in strelivom.

Steklene površine pokrivajo najkakovostnejša balistična stekla, zunanji oklep pa polega jekla, aluminija in kevlarja kot gradniki osnovnih oplat utrjujejo še kompozitne plošče, katerih natančna sestava ostaja skrivnost in kot taka predstavlja zadnji steber obrambe pred svinčeno točo krogel in šrapnelov. Potniški prostor je v celoti ograjen tudi s posebno požarno pregrado.

Notranjost ustvarja domišljija

Znotraj ta na zunaj robustni surovež ponuja občutek pravega navtičnega salona. V tem avtomobilu si je mogoče omisliti tudi satelitsko televizijo, konzolo z videoigricami (Playstation) in vrhunski akustični sistem (Alpine AM, FM, CD, DVD, navigacija in povezava bluetooth), notranje površine pokriva mehko usnje, naročiti pa je mogoče tudi zadnji sedež po meri lastnika z integrirano mizico za prenosni računalnik. Povsem po meri narejena in krmiljena je tudi notranja razsvetljava.

Za komunikacijo z okolico je vgrajen še dodatni zunanji zvočnik.

Vstop in zagon vozila je v skladu z avtomobilskimi trendi mogoč tudi s ključem v žepu. Za ustrezno klimatizacijo skrbi štiripodročna klimatska naprava z ločenim delovanjem med sprednjim in zadnjim delom potniške kabine. Orjak je opremljen še s parkirnimi senzorji in sistemom za interno komunikacijo med potniki in voznikom.

Za pogon gmote skrbi 6,8-litrski V10 bencinar ali pa 6,7-litrski V8 turbodizel

Knight XV je zgrajen na osnovi Fordovega težkokategornika, poltovornjaka F550 super duty. Ob tem velja omeniti, da so pri Fordu to šasijo posebej prilagodili glede na zahteve konstruktorjev iz delavnice Conquest Vehicle. Gre predvsem za dodatne varnostne ojačitve.

Za pogon tega luksuznega mobilnega zaklonišča sta na voljo dva Fordova motorja: desetvaljni, 6,8-litrski bencinski stroj (240 kilovatov in 626 njutonmetrov) in prisilno polnjeni V8 turbodizel prostornine 6,7 litra (220 kilovatov in 895 njutonmetrov).

Moči in prostornini motorja ter masi vozila je prilagojen tudi energijski zalogovnik. Rezervoar za gorivo v osnovi ponuja 238 litrov, mogoče pa je naročiti tudi še večji rezervoar. Podatkov o porabi in emisijah Kanadčani niso natančno specificirali. Glede na zmogljivosti in težo vozila se poraba najverjetneje giblje okoli dvajsetih litrov na sto kilometrov.

Moč se na kolesa prenaša prek petstopenjskega samodejnega menjalnika serije TorqShift. Vsa štiri kolesa imajo kolutne zavore s sistemom ABS.

Ne spreglejte