Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
10. 5. 2022,
6.43

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

4

Natisni članek

električni avtomobili Tesla Volkswagen

Torek, 10. 5. 2022, 6.43

1 leto, 11 mesecev

Herbert Diess: Leta 2025 že 25-odstotni delež električnih vozil

Drzna napoved Volkswagna, kako realna je lahko?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

4

Volkswagen ID life | Eden od Volkswagnovih adutov za prihodnost bo električni malček na osnovi koncepta ID life. | Foto Volkswagen

Eden od Volkswagnovih adutov za prihodnost bo električni malček na osnovi koncepta ID life.

Foto: Volkswagen

Volkswagnov koncern bi rad leta 2025 imel že četrtino svojih prodanih avtomobilov s polno električnim pogonom, s tem pa bi lahko na trgu prehiteli trenutno vodilno Teslo.

Predsednik Volkswagna Herbert Diess je spregovoril na avtomobilski konferenci v Španiji. Do leta 2025 bi Volkswagen po njegovem mnenju po skupni prodaji električnih avtomobilov lahko presegel Teslo. Ta je bila lani blizu meje milijon prodanih električnih avtomobilov, skladno z rastjo prodaje pa bodo predvidoma to mejo letos zlahka presegli.

Na drugi strani ima trenutno prav Volkswagen izrazite težave s proizvodnjo svojih električnih avtomobilov, ki pa se samostojno niso prodajali tako dobro kot oba Teslina aduta, model 3 in model Y.

Eden od adutov Volkswagna bo tudi novi model ID.5, ki smo ga nedavno premierno vozili v Avstriji. Več o tem vozilu, ki prinaša kar nekaj zanimivih sprememb, objavimo jutri zjutraj.

Herbert Diess, predsednik Volkswagna, je na račun Tesle že pogosto izrekal komplimente. | Foto: Reuters Herbert Diess, predsednik Volkswagna, je na račun Tesle že pogosto izrekal komplimente. Foto: Reuters Bo leta 2025 vsak četrti avtomobil Volkswagnovega koncerna že električni?

Volkswagnov koncern bi imel lahko letos v svoji celotni prodaji sedem- ali osemodstotni delež električnih avtomobilov. Do leta 2025 bi ga lahko povečali na 25 odstotkov, leta 2030 pa na 50 ali 60 odstotkov.

"Čaka nas tesen obračun, a verjamem, da jih lahko prehitimo. Priznam, da nismo pričakovali, da bo naš ameriški tekmec tako hiter in dobro pripravljen," je Diessove besede povzemal Reuters. Avstrijec na čelu Volkswagna, ki so ga zaradi primerjav s Teslo v zadnjem letu že večkrat kritizirali, zato stavi na leto 2025.

Volkswagen trenutno resda nima tako dobro prodajanih posameznih modelov kot Tesla, imajo pa širšo bazo znamk, več posameznih modelov in v skupnem seštevku bi po Diessovem mnenju leta 2025 lahko prišli na vrh.

Lani so pod vplivom krize s prodajo polprevodnikov na trg poslali 8,6 milijona novih avtomobilov.   

Leta 2025 na trg predvidoma tudi že najmanjši

Omenjeno leto 2025 sovpada z napovedanim prihodom novega najcenejšega Volkswagnovega električnega avtomobila na osnovi koncepta ID life. V cenovnem rangu pod 30 tisoč evri takrat Tesla še ne bo imela svojega avtomobila, kar bi bila – poleg večjega števila modelov in znamk znotraj koncerna – tudi ena izmed prednosti Nemcev.

Ne spreglejte