Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 11.43

8 let

Dostavnik leta 2012 je postal električno gnani kangoo Z.E

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Električni renault kangoo Z.E. je s 104 točkami od 168 možnih osvojil priznanje International Van of the Year. Za njim so se na vrhu razporedili še iveco daily, fiat ducato in volkswagen caddy.

Vožnja brez izpustov prepričala žirijo

Zadovoljstvo Renaulta je še toliko večje, saj je žirija, v kateri je bilo 22 evropskih novinarjev, specializiranih za gospodarska vozila, to priznanje prvič podelili električnemu dostavniku, čigar tekmeci so bili številni predstavniki s konvencionalnim pogonom – motorjem z notranjim izgorevanjem. Žirijo je kangoo Z.E. prepričal predvsem na račun ničelnih izpustov med vožnjo in tudi zaradi njegovih prednosti na področju praktičnosti ter gospodarnosti.

Kljub baterijam kangoo Z.E. ohranja enako nosilnost in notranje mere tovornega prostora

Z namestitvijo baterije pod podom kangooja Z.E. so pri Renaultu ohranili enako nosilnost in notranje mere tovornega prostora, kot jih imajo različice z motorjem z notranjim izgorevanjem. Kangoo Z.E. je na voljo v dveh dolžinah in treh različicah (s tovornim prostorom velikosti od 3 do 4,6 kubičnega metra), vse pa izdelujejo v tovarni MCA Maubeuge v Franciji in to na istem montažnem traku kot različice z motorjem z notranjim izgorevanjem. V ponudbi so: kangoo Z.E., kangoo Z.E. maxi z dvema sedežema in kangoo Z.E. maxi s petimi sedeži.

Ljudska tudi cena? Baterija v najem …

Kangoo Z.E. je prvo vozilo iz palete Renault Z.E. range, ki se od 28. oktobra dalje že nahaja v evropskih prodajnih salonih. Njegova cena se v Evropi začne že pri 20.000 evrih (brez DDV in brez državnih subvencij). V Franciji, kjer višina državne pomoči za nakup električnega vozila znaša 5.000 evrov, tako njegova cena brez dajatev znaša 15.000 evrov. Baterijo se najame, cena tega najema brez DDV pa znaša 75 evrov na mesec za obdobje najema 48 mesecev in 15.000 kilometrov letno.

Po izračunu "od vira do kolesa" vrednost izpusta ogljikovega dioksida doseže komaj 12 g/km

V Franciji naj bi se električna vozila ponašala z izjemno majhnim izpustom po izračunu "od vira do kolesa", ki vključuje tudi izpuste proizvodnje električne energije. Skupna vrednost izpusta ogljikovega dioksida tako doseže komaj 12 gramov na kilometer. Žirija, ki podeljuje priznanje Van of the Year, je mnenja, da množična serijska izdelava kangooja Z.E. pomeni toliko večji prispevek k skupnemu zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida.

Ne spreglejte