Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
21. 6. 2024,
18.08

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
BMW i2 BMW i1 BMW

Natisni članek

Petek, 21. 6. 2024, 18.08

1 mesec

BMW i1 in i2

BMW potrdil dva nova, vstopna cena bo očitno nižja

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
BMW neue klasse | BMW bo dva manjša električna avtomobila izdelal na platformi "neue klasse". | Foto BMW

BMW bo dva manjša električna avtomobila izdelal na platformi "neue klasse".

Foto: BMW

BMW bo vzporedno z avtomobili serije 1 na ločeni platformi izdelal tudi električna mestna avtomobila i1 in i2.

Uprava BMW v Münchnu je prižgala zeleno luč za razvoj dveh novih električnih kompaktnih modelov. To bosta avtomobila z oznako i1 in i2. Z razvojem obeh avtomobilov so v Münchnu že začeli, so pri BMW potrdili za britanski Autocar.

BMW ostaja zvest tudi manjšim avtomobilom

Bavarci bodo električna avtomobila izdelovali vzporedno s prenovljeno serijo 1, ki ostaja pri klasičnih motorjih. Ta napoved je zanimiva, ker je konkurenčni Mercedes-Benz za prihodnost odkrižal svoj najmanjši razred A.

Z obema serijama avtomobilov želijo pri BMW-ju nagovarjati mlajše kupce, in to kljub nižjim zaslužkom, ki so za proizvajalce na voljo pri manjših in zato cenejših avtomobilih.  

BMW bo poskrbel za naslednika modela i3. | Foto: Gašper Pirman BMW bo poskrbel za naslednika modela i3. Foto: Gašper Pirman

Nova i1 in i2 z nove električne platforme "neue klasse"

Seriji 1 in 2 s klasičnimi motorji bosta ostali na obstoječi platformi FAAR, oba električna modela pa bodo razvili na novi električni platformi "neue klasse". To obeta dva nova konkurečna avtomobila za drugo polovico tega desetletja.

BMW namerava vozilo i1 začeti prodajati leta 2027, nekoliko bolj športno usmerjenega i2 pa leto pozneje. Pri i1 bo predvidoma mogoče izbirati limuzinsko ali kombilimuzinsko izvedbo, i2 pa bo oblikovan bližje športnemu (kupejevskemu) križancu.

Dostojna naslednika za nekdanjega i3

BMW bo tako razvil naslednika nekdanjega električnega modela i3. Ta je bil eden prvih velikoserijskih električnih avtomobilov, ki je bil tudi desetletje po začetku prodaje še vedno videti moderno. Model i3 so pri BMW izdelovali med leti 2013 in 2022.

 

Ne spreglejte