Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
23. 2. 2016,
23.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Športni Avtomoto Avtosalon Ženeva 2016

Torek, 23. 2. 2016, 23.26

8 let

Avtomobilska pošast za Ženevo: stotine "konjev" in pet motorjev za 1,4 milijona evrov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Britanski Arash je izdelal hibridni superšportnik AF10, ki ima en bencinski in štiri električne motorjev ter pet menjalnikov. Zmogljivosti so pričakovano osupljive, cena zanj vsaj 1,4 milijona evrov.

Ste že slišali za avtomobilsko znamko Arash?

Arash Motor Company je britansko podjetje za izdelavo nišnih športnih avtomobilov in letošnji avtomobilski salon v Ženevi bodo izkoristili za predstavitev svoje prave avtomobilske pošasti z imenom AF10 hybrid hypercar. Gre torej za hibridnega superšportnika, ki ima skupno pet motorjev in pet menjalnikov. En motor je bencinski, in sicer 6,2-litrski motor V8 s kompresorjem za moč 900 "konjev" in 1.200 njutonmetrov navora. Osemvaljnik ima maso le 120 kilogramov.

Pet motorjev za vrhunske zmogljivosti

Bencinskemu motorju so Angleži dodali še štiri 220-kilovatne električne motorje za pogon vsakega posameznega kolesa. Čeprav pri Arashu pred ženevskim avtomobilskim salonom avtomobil promovirajo s preprostim seštevanjem zmogljivostih vseh petih motorjev, kar znese kar 2.080 "konjev", takšnega izkoristka hibridni pogon vendarle ne bo nudil. Natančna sistemska moč superšportnika tako za zdaj še ni znana. Lani je v Ženevi na primer Koenigsegg predstavil regero s sistemsko močjo 1.500 "konjev".

In še menjalniki: električni motorji uporabljajo dvostopenjskega, bencinski motor pa šeststopenjskega.

Do sto kilometrov na uro bo hibridni arash A10 pospešil v 2,8 sekunde, najvišja hitrost po zagotovilih proizvajalca doseže 320 kilometrov na uro.

Za hibridnega superšportnika bo treba odšteti 1,4 milijona evrov

Tako ekskluziven in zmogljiv superšportnik kajpak ni poceni, saj stane 1,1 milijona britanskih funtov oziroma 1,4 milijona evrov. Osnovna različica, ki jo poganja le osemvaljni motor z močjo 550 "konjev" in torej nima dodatnih električnih motorjev, stane od 350 tisoč funtov naprej (447 tisoč evrov).

Kdor si ga bo lahko privoščil, bo na cesti zagotovo požel veliko zanimanja. Le redki mimoidoči bodo v agresivni zunanjosti, ki jo rišejo linije ogljikovih vlaken in karbona, prepoznali obraz trenutno najboljšega modela britanskega Arasha.

Ne spreglejte