SiolNET. Avtomoto Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

AMZS: Petina slovenskih motoristov že vozila pod vplivom alkohola

2

termometer

 | Foto:
AMZS je izvedla raziskavo o pripravljenosti slovenskih motoristov na prihajajočo sezono. Kljub vzorni udeležbi na tečajih varne vožnje gredo številni na ceste brez ustrezne opreme.

Skrb vzbujajoče: petina na cesto že pod vplivom alkohola

Medtem ko motoristi sami vsako leto (in popolnoma upravičeno) poudarjajo slabšo vidnost v prometu, jih večina, kar 66 odstotkov, ne uporablja varnostnih pripomočkov, s katerimi bi vidnost lahko izboljšali. Skoraj polovica (48 odstotkov) jih občasno vozi brez za varnost ključne opreme – jakne, rokavic, škornjev ali celo želve oziroma ščitnika za hrbet, ki ob padcih lahko prepreči hujše poškodbe hrbtenice.

Še bolj skrb vzbujajoč je podatek, da je pod vplivom alkohola za krmilo sedlo že 22 odstotkov slovenskih motoristov, ki v tem očitno niso videli težave.

Motoristi, previdno in dosledno ob prebujanju iz hibernacije

Izsledki raziskave razkrivajo, da je že skoraj polovica vprašanih (44 odstotkov) doživela padec ali zdrs po svoji krivdi, četrtina jih je že bila udeležena v prometni nesreči, 85 odstotkov pa jih je med vožnjo v glavo že zadel ptič ali večji insekt.

Tretjini vprašanih, ki se vozijo v paru, se je zaradi monotonosti (ali utrujenosti) že zgodilo tudi, da je sopotnik na zadnjem sedežu zaspal.

Ker se potencialna nevarnost tovrstnih nepričakovanih dogodkov povečuje s hitrostjo, rezultati pa so pogosto popolnoma nepredvidljivi, prej navedeni podatek o pomanjkljivi uporabi varnostne opreme, ki telo motorista varuje ob padcih in zdrsih, bega toliko bolj.

Preudarno med vožnjo v skupinah!

Večina motoristov občasno uživa v vožnjah v skupini. Variiranje znanja, izkušenj in tipa motocikla udeležencev razkriva predvsem nesoglasja znotraj skupin glede tempa vožnje. Tretjini se zdi prepočasen, tretjini preveč strnjen (neupoštevanje varnostne razdalje) in tretjini celo prehiter, velika večina motoristov pa meni, da so vozniki avtomobilov do njih neuvidevni.

Ključ do izboljšanja razmer bi bilo izboljšanje komunikacije, ki je med vožnjo omejena.

Svetujemo več predhodnih dogovorov o pričakovanem tempu, varnostni razdalji ali morebitni razdelitvi večje skupine na več manjših z upoštevanjem izkušenj, znanja in voznih želja udeleženih.

Varnostna elektronika prisotna, njen prodor (pre)počasen

Le 40 odstotkov motociklov je opremljenih s sistemom proti blokiranju koles med zaviranjem (ABS) ali katerokoli drugo aktivno-varnostno elektroniko, na primer sistemom za nadzor stabilnosti ali sistemom proti zdrsu zadnjega kolesa.

Med spodbudnejšimi rezultati ankete je podatek, da 93 odstotkov motoristov preverja tlak v pnevmatikah (skoraj četrtini je pnevmatika med vožnjo že spustila ali počila) in da je kar 95 odstotkov motoristov obiskalo tečaj varne vožnje, pridobljeno znanje pa jim je že prišlo prav v praksi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin