TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2010,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 2. 2010, 18.01

8 let

Ajdovski svetniki zahtevajo protivetrno zaščito na vipavski hitri cesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če do naslednje zime protivetrna zaščita ob hitri cesti Ajdovščina - Razdrto ne bo postavljena, ajdovski župan Marjan Poljšak napoveduje "akcijo".

Ajdovski občinski svetniki so na prometnega ministra Patricka Vlačiča naslovili zahtevo, da poišče odgovorne investitorje, nadzornike in projektante, ki niso postavili protivetrne zaščite ob hitri cesti Ajdovščina - Razdrto, in proti njim ukrepa. Dopis Vlačiču so svetniki potrdili na zadnji seji občinskega sveta. V njem poleg iskanja odgovornih za veliko škodo, ki nastaja zaradi zapore hitre ceste ob močni burji, zahtevajo tudi ureditev razmer v letošnjem letu. Zahtevajo strokovnjake, ki obvladajo zaščito pred burjo Ministrstvo za promet še pozivajo, naj takoj naroči projektiranje protivetrne zaščite ob hitri cesti. Najkasneje v roku treh mesecev naj prične z njeno izgradnjo, zaključena pa bi po njihovem morala biti v šestih mesecih. Pri izbiri projektanta naj se vključijo le taki strokovnjaki, ki z referencami dokazujejo, da strokovno obvladajo zaščito pred burjo, pozivajo. "Ali vlada razume nujnost zaščite pred burjo?" "Hočemo vedeti, ali ta vlada, ki ima predsednika in prometnega ministra s Primorske z burjo, razume nujnost zaščite pred burjo ter ali je pripravljena za to uporabiti svojo moč in oblast," zaključuje svoj poziv prometnemu ministru Poljšak.

Škodo zaradi zaprtij ocenjujejo že v milijonih evrov Od odprtja odseka hitre ceste med Razdrtim in Vipavo avgusta lani je bila cesta zaradi burje zaprta že preko petdesetkrat. Prevozniki na Vipavskem ocenjujejo nastalo škodo zaradi zaprtij že v milijonih evrov. Zato so se predstavniki prevozniških združenj s Primorske sestali na delovnem posvetu s predstavniki prometnega ministrstva, prometne inšpekcije, policijskih uprav in Obrtne zbornice Slovenije ter jih pozvali k rešitvi problema zaradi cestnih zapor.

Poslovni položaj prevoznikov se hitro slabša, so opozorili in od Družbe za avtoceste RS (Dars) zahtevali, da pospeši reševanje zapletov ob zaporah zaradi burje na hitri cesti. Obenem so opozorili tudi na nujnost, da Dars na omenjeni prometnici poskrbi za večjo varnost tovornega prometa z ureditvijo tako imenovane "točke za izlet".

Dars: Izvedeni so bili vsi predvideni protivetrni ukrepi iz vladne uredbe Na Darsu zagotavljajo, da so bili izvedeni vsi predvideni protivetrni ukrepi iz vladne uredbe o državnem lokacijskem načrtu za odsek te hitre ceste in predvideni v projektno-tehnični dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja. Hitra cesta prek Rebernic ima dovoljenje za poskusno obratovanje enega leta. "Na osnovi pridobljenih izkušenj v tem obdobju optimizirano tudi izvajanje zapor hitre ceste tako, da bo slednjih čim manj. Temu je poskusno obratovanje tudi namenjeno," je poudaril Marjan Koler iz službe za stike z javnostjo Darsa.

Dars bo dodatno protivetrno ograjo na omenjenem odseku začel montirati najprej na objektih in to v drugi polovici letošnjega leta. Dokumentacija za izbor izvajalca za izdelavo idejnih rešitev že v sklepni fazi. Po sedanjih ocenah bo vrednost teh ukrepov več kot 20 milijonov evrov. Izvedba del na objektih (viadukti) pa bo po besedah Kolerja stekla v drugi polovici letošnjega leta in se predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta nadaljevala na trasi hitre ceste.

"Dodatna protivetrna zaščita ne bo zagotavljala 100-odstotne zaščite" "Dejstvo je, da dodatna protivetrna zaščita ne bo zagotavljala 100-odstotne zaščite v vseh primerih burje, npr. ekstremne vrednosti burje kot v minulih dveh dneh, bo pa po grobi oceni lahko zmanjšala število zapor hitre ceste predvidoma na tretjino", poudarja Koler.

Ne spreglejte