Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
7. 10. 2016,
9.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Natisni članek

Didier Deschamps Robert Prosinečki kvalifikacije za SP 2018 UEFA slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec

Petek, 7. 10. 2016, 9.28

6 let, 7 mesecev

Najboljša enajsterica nekdanjih igralcev med selektorji

Uefa pozabila na Katanca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

3

Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Evropska nogometna zveza (Uefa) je izbrala enajsterico, ki jo sestavljajo nekdanji nogometaši na aktualnih selektorskih položajih. Selektor slovenske izbrane vrste Srečko Katanec, ki je pred leti blestel tudi v dresih Stuttgarta in Sampdorie, se ni znašel v idealni postavi.

Ko je bil Srečko Katanec nogometaš, ga je krasila bogata igralska kariera. Začel jo je za Bežigradom pri Olimpiji, nadaljeval pri zagrebškemu Dinamu in beograjskemu Partizanu, se nato odpravil v Nemčijo k Stuttgartu, največje uspehe pa je dosegel s Sampdorio, s katero je osvojil naslov italijanskega prvaka, pa tudi evropsko lovoriko, saj je bil z moštvom iz Genove najboljši v pokalu pokalnih zmagovalcev.

Bron na olimpijskih igrah

Z jugoslovansko reprezentanco se je veselil bronastega odličja na olimpijskih igrah v Los Angelesu (1984), istega leta je nastopil na evropskem prvenstvu v Franciji, na svetovnem prvenstvu pa je barve Jugoslavije zastopal leta 1990 v Italiji. Modri dres je oblekel 31-krat in dosegel pet zadetkov.


Morda vas iz preostalih rubrik na Siol.net zanima še:


Izjemna kariera, ki jo je sklenil v dresu slovenske izbrane vrste, to jo je pozneje kot selektor popeljal na dve veliki tekmovanji (EP 2000 in SP 2002), ni zadoščala, da bi ga predstavniki Uefe uvrstili med najboljšo enajsterico nekdanjih nogometašev, ki kot selektorji sodelujejo v evropskem delu kvalifikacij za SP 2018.

Katanec, ki je najraje igral na položaju zadnjega zveznega igralca, se ni uvrstil v enajsterico. Uefa, ki se je malce poigrala z izbiranjem ekipe, je v zvezno vrsto uvrstila Francoza Didierja Deschampsa, Severnega Irca Martina O'Neilla (vodi Irsko), Škota Gordona Strachana (tudi tekmec Slovenije v kvalifikacijah za SP 2018) in Hrvata Roberta Prosinečkega, ki je leta 1990 v Italiji delil slačilnico s Katancem, nekaj časa je igral tudi za ljubljansko Olimpijo, danes pa sedi na selektorskem stolčku Azerbajdžana.

Robert Prosinečki, ki je s svojimi vragolijami navduševal tudi v slovenskem prvenstvu, je eden redkih Zemljanov, ki je igral tako za madridski Real kot tudi Barcelono. | Foto: Guliverimage/Getty Images Robert Prosinečki, ki je s svojimi vragolijami navduševal tudi v slovenskem prvenstvu, je eden redkih Zemljanov, ki je igral tako za madridski Real kot tudi Barcelono. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slovenski selektor, v teh dneh pripravlja reprezentanco na sobotno kvalifikacijsko srečanje s Slovaško, ni edini nekdanji nogometaš z bogatim življenjepisom, ki se ni uvrstil med najboljših enajst.

Idealna enajsterica Uefe: 

Julen Lopetegui (Španija), Danny Blind (Nizozemska), Lars Olsen (Danska/Ferski otoki), Fatih Terim (Turčija),  Gareth Southgate (Anglija), Martin O'Neill (Severna Irska/Irska), Robert Prosinečki (Hrvaška/Azerbajdžan), Didier Deschamps (Francija), Gordon Strachan (Škotska), Marians Pahars (Latvija), Andrij Ševčenko (Ukrajina).

Največja konkurenca v zvezni vrsti

Valižan Chris Coleman je letos popeljal reprezentanco v polfinale EP 2016. | Foto: Reuters Valižan Chris Coleman je letos popeljal reprezentanco v polfinale EP 2016. Foto: Reuters Svoj čas so kot igralci v državnih dresih blesteli tudi selektorji Bosne in Hercegovine (zvezni igralec Mehmed Baždarević – 54 nastopov za Jugoslavijo, 2 za BiH), Estonije (zvezni igralec Martin Reim – 157 nastopov), Poljske (zvezni igralec Adam Nawalka – 34 nastopov), Walesa (branilec Chris Coleman – 32 nastopov), Bolgarije (branilec Petar Hubčev – 35 nastopov), Litve (napadalec Edgaras Jankauskas – 56 nastopov), Gruzije (slovaški zvezni igralec Vladimir Weiss – 19 nastopov za Češkoslovaško, 12 za Slovaško), Slovaške (zvezni igralec Jan Kozak – 55 nastopov za Češkoslovaško), Avstrije (švicarski zvezni igralec Marcel Koller – 56 nastopov), Danske (norveški branilec Age Hareide – 50 nastopov), Belorusije (zvezni igralec Aljaksandr Kackevič – 38 nastopov), Češke (zvezni igralec Karel Jarolim – 13 nastopov za Češkoslovaško), Severne Irske (zvezni igralec Michael O'Neill – 31 nastopov), Moldavije (ukrajinski zvezni igralec Igor Dobrovolski – 25 nastopov za Sovjetsko zvezo, 4 za SND, 18 za Rusijo), Luksemburga (Luc Holtzs – 55 nastopov) …

Zato je bila izbira enajsterice zelo težavna, zlasti v "Katančevi" zvezni vrsti, kjer je bilo največ kandidatov. Pomanjkanje vratarjev je rešil španski selektor Julen Lopetegui, ki je med vratnici rdeče furije stopil le enkrat.


Vse o tekmah s Slovaško in Anglijo:

Ne spreglejte