SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ZDA in EU podpisali dogovor o uporabi hormonov pri proizvodnji govejega mesa

4

termometer

Sredi maja so v Ženevi podpisali dogovor o reševanju spora med ZDA in EU glede uporabe hormonov pri proizvodnji govejega mesa pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO).

Z dogovorom se bodo za evropske proizvode bistveno znižale dodatne carine, uvedene zaradi prepovedi EU za uvoz hormonskega govejega mesa iz ZDA.

Odpira se trg za visokokakovostno, nehormonsko govedino iz ZDA Hkrati se bo odprl trg EU za uvoz ameriške visokokakovostne, nehormonske govedine, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Dogovor - podpisan je bil 13. maja - bo izveden v treh fazah. V prvi fazi, ki bo trajala tri leta, bo EU odprla avtonomno brezcarinsko tarifno kvoto za uvoz 20.000 ton visokokakovostne govedine. ZDA pa bodo za nekatere proizvode EU zmanjšale dodatne carine, uvedene že leta 1999 (s 116 milijonov dolarjev na 38 milijonov dolarjev) in ne bodo uvajale novih oz. širile obsega dodatnih carin.

V četrtem letu se bo začela izvajati druga faza, ki bo trajala eno leto. V tem času bo EU povečala avtonomno brezcarinsko tarifno kvoto za uvoz visokokakovostne govedine na 45.000 ton, ZDA pa bodo prekinile izvajanje dodatnih carin za evropske proizvode. V času druge faze se bodo začela pogajanja za dokončno rešitev spora WTO, da bi v tretji fazi EU obdržala brezcarinsko kvoto, ZDA pa odpravile dodatne carine, so še navedli na ministrstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin