TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 7. 2010,
6.37

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 23. 7. 2010, 6.37

8 let, 1 mesec

Zaposlitev mladih - tudi preko meje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Imate od 25 do 29 let? Živite v obmejnem območju? Ko bo naslednjič zazvonil telefon, sprejmite klic.

Morda vas kličejo sodelavci čezmejnega raziskovalnega projekta, ki ga koordinira občina Zgonik in raziskuje izobraževalne ter poklicne poti mladih v čezmejnem prostoru. Naslov projekta je Izobraževalne in zaposlitvene poti mladih iz čezmejnega območja, financira ga dežela Furlanija - Julijska krajina iz sklada za slovensko jezikovno manjšino. Projekt bo segel v občini Sežana in Hrpelje-Kozina na slovenski strani ter v občine Zgonik, Devin-Nabrežina, Repentabor in Dolina na italijanski strani. Prav občine so pobudnice projekta, medtem ko bo za izvedbo poskrbel Slovenski raziskovalni inštitut SLORI iz Trsta. Mladi na prehodu v odraslost Odgovorna raziskovalka Norina Bogatec je na včerajšnji predstavitvi v Zgoniku pojasnila, da je cilj pobude "oblikovati izobrazbeni in poklicni profil mlade generacije, ki živi v čezmejnem prostoru ter ugotoviti njene navade preživljanja prostega časa in čezmejne mobilnosti." Gre za raziskovalno delo o dinamiki prehajanja iz mladostne dobe v odraslo, na območju, ki ga označujeta dva izobraževalna in zaposlitvena sistema. Pa tudi staranje prebivalstva zaradi nižje rodnosti in daljše življenjske dobe, migracije in daljši čas bivanja v izvornih družinah, kar pomeni odlašanje pri ustvarjanju lastne družine.

Zagate negotovosti oz. "prožnosti"

Daljša se čas izobraževanja, za študentsko populacijo sta značilna velik osip in daljši čas študija. Negotovost, z bolj uglajeno besedo "prožnost" zaposlovanja pa pomeni hitro prehajanje iz zaposlenosti v brezposelnost, kar otežuje ekonomsko in socialno osamosvojitev.

Preko meje po nove možnosti V tem času je prosti čas za mlade čedalje bolj pomemben, je dejala Norina Bogatec, mlade generacije potrebujejo sprostitev, razvedrilo in zabavo za miselno in čustveno regeneracijo: "V obmejnih območjih pa na izobraževalne, zaposlitvene ter osebne izbire in izkušnje vplivajo tudi čezmejne integracije, ki nudijo dodatne možnosti za izpolnjevanje življenjskih in poklicnih pričakovanj."

V kolikšni meri so ti pojavi prisotni v čezmejnem prostoru, je vprašanje, na katerega bo skušal odgovoriti projekt, ki bo anketiral 700 mladih, 350 v Sloveniji in 350 v Italiji.

Ne spreglejte