TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 11.57

8 let

Začetek misije EU v Gruziji potekal gladko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Začetek opazovalne misije EU v Gruziji je potekal gladko, ruska vojska pa je opazovalcem dovolila vstop na tamponsko obomčje, kot je bilo predvideno.

Ob tem tiskovna predstavnica visokega predstavnika EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierja Solane Cristina Gallach zavrnila navedbe, da so se morali pogajalci pred vstopom na tamponsko območje zgodaj davi pogajati z ruskimi silami. Kot je dejala, je šlo za "redne pogovore" z ruskimi silami. "Opazovalci so lahko šli na vsa predvidena območja, premikali pa se bodo v dogovoru z Rusi," je pojasnila Gallachova.

Na misijo je prispelo 340 opazovalcev 340 članska misija, v kateri bo okoli 200 opazovalcev, naj bi nadzorovala spoštovanje avgusta sklenjenega dogovora med Tbilisijem in Moskvo v šestih točkah. Sprva naj bi bila nameščena okoli Južne Osetije in Abhazije v zameno za umik ruskih vojaških sil z nesporno gruzijskega ozemlja do 10. oktobra.

Opazovalci so neoboroženi Opazovalci so neoboroženi, imajo pa osebno zaščitno opremo. Povečini gre sicer za policiste. Vodja misije je nemški diplomat Hansjörg Haber. Na vprašanje, kaj opazovalci lahko storijo v primeru napada pa je Gallachova odvrnila: "Pričakujemo, da ne bodo napadeni".

Tbilisi je obiskal Javier Solana Dan pred začetkom delovanja opazovalcev se je v Tbilisiju mudil visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana, ki je izrazil pričakovanje, da se bodo vse strani držale dogovorjenega. "Cilj misije je ruskim silam omogočiti umik," je dejal.

Misiji je namenjenih 31 milijonov evrov Za misijo je za prvih šest mesecev predvidenih 31 milijonov evrov, kar ne vključuje plač opazovalcev, ki jih bodo plačevale države članice, iz katerih prihajajo; največ naj bi prispevale Francija, Nemčija, Italija in Poljska.

Ne spreglejte