TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
17.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 17.42

8 let

Za Čehe bo življenje letos dražje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z novim letom začenja veljati varčevalni paket, s katerim želi češka vlada premiera Jana Fischerja zakrpati ogromno luknjo v državnem proračunu.

Predvsem se za eno odstotno točko zvišuje stopnja davka na dodano vrednost (DDV) - splošna z 19 na 20 odstotkov, znižana, ki velja za hrano in zdravila, pa z devet na deset odstotkov.

Češka vlada upa, da bodo trgovci zvišanje davka izravnali z znižanjem marž, tako da bi kupci spremembe komajda občutili. Nekatere trgovske verige so že napovedale, da višji DDV ne bo vplival na končne cene izdelkov.

Takšnega ravnanja pa od trgovcev skorajda ni pričakovati v primeru zvišanja trošarin. Te se obračunavajo predvsem na cigarete, žgane pijače, pivo in gorivo. Škatlice nekaterih cigaret so se podražile za približno štiri krone (0,15 evra), za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina pa je po novem v povprečju treba odšteti 30 kron (1,13 evra) namesto prejšnjih 28 kron.

Vinjeta za osebne avtomobile letos stane 45,50 evra

Več morajo vozniki na Češkem odšteti tudi za vinjeto za vožnjo po tamkajšnjih avtocestah. Vinjeta za osebne avtomobile letos stane 1200 kron (45,50 evra), kar je 20 odstotkov več kot doslej. Dražja je tudi vinjeta za krajše časovno obdobje, namesto 220 kron stane zdaj 250 kron (9,50 evra), vendar pa se je njena veljavnost podaljšala za tri dni na deset.

Najemninine v občinskih stanovanjih "v nebo" Še strožji so ukrepi pri davku na nepremičnine, ki se zvišuje za do 100 odstotkov. Precej globlje kot doslej bodo morali seči v žep tudi tisti Čehi, ki živijo v občinskih stanovanjih, za katera so se najemnine zvišale za 40 do 60 odstotkov.

Varčevalni ukrepi segajo tudi na socialno področje

Varčevalni ukrepi segajo tudi na socialno področje. Tako se denimo znižujejo otroški dodatki in bolniška nadomestila, medtem ko se za razliko od prejšnjih let pokojnine letos ne bodo zvišale.

Tudi če bi Češka uspešno uresničila varčevalne ukrepe, pa težave s proračunom še zdaleč niso rešene. Kljub navedenim ukrepom lahko država namreč letos pričakuje rekordnih 172 milijard kron (6,5 milijarde evrov) proračunskega primanjkljaja, kar je 5,7 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Možnosti za uvedbo evra tako ostajajo daleč v prihodnosti.

Ne spreglejte