TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 12.48

8 let

V Sloveniji na voljo dobra peneča vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveza potrošnikov Slovenije je testirala 16 belih penečih vin nizkega in srednjega cenovnega razreda slovenskih in tujih blagovnih znamk.

Vzpodbudno je, da v Sloveniji lahko kupimo zelo dobra peneča vina," je poudarila Marjana Peterman iz ZPS. Najbolje ocenjena peneča vina Med prvimi tremi najbolj ocenjenimi - preverjali so ustreznost deklaracije in fizikalno-kemične analize ter jih ocenili senzorično - so penina Pullus (Ptujska klet), Zlata radgonska penina (Radgonske Gorice) in penina Jeruzalem Ormož (Jeruzalem Ormož), je na današnji novinarski konferenci Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) v Ljubljani izpostavila Petermanova. Oba šampanjca iz Francije (G.H.Mumm in Moet&Chandon), ki sta bila testirana, sta se uvrstila za omenjeno trojico. Slovenska penina cenejša Po senzoričnih lastnostih - te so k skupni oceni prispevale 60 odstotkov - so nekatere slovenske penine (cenovni razpon med 8 in 13 evrov) celo boljše od penečih vin znanih tujih znamk, ki pa so od slovenskih tudi dražje (30 do 40 evrov).

Doslej podelili 16 znakov VIP

Vsi proizvajalci imajo možnost zaprositi za VIP znak pri testiranih izdelkih, je pojasnila predsednica ZPS Breda Kutin in dodala, da je tokrat to storil Istenič za penino Barbaro. Kot je navedla, so doslej podelili približno 16 znakov VIP.

Kutinova je predstavila tudi najnovejše gibanje cen prehranskih izdelkov pod lupo ZPS v okviru projekta Precenimo cene. Med oktobrom in novembrom je na enaki cenovni ravni ostalo 79 odstotkov izdelkov.

Najbolj se je podražila zelenjava "Imeli smo približno enak odstotek podražitev in pocenitev, podražitev 10 odstotkov in pocenitev 11 odstotkov," je dejala. Kot največji dvig cen je izpostavila zelenjavo, ki se je podražila za 7,34 odstotka. Po njenih pojasnilih je slika ZPS o gibanju cen nekoliko drugačna od statističnih podatkov, saj v košarici ZPS niso zajete storitve.

Kdo je najcenejši?

ZPS je na državni tržni inšpektorat zaradi suma zavajajočega oglaševanja prijavila družbi Spar in Tuš. Oba trgovca namreč pri oglaševanju uporabljata podoba slogana (Spar; Najcenejši v Sloveniji, Tuš; Dokazano najcenejši v Sloveniji), zanimivo pa je, da obe trditvi temeljita na podatkih akcije leaflet monitoringa raziskovalne hiše Gfk. Torej enak vir in podobni trditvi, značilno pa je tudi, da se njuna trditev nanaša na drugo obdobje od izdelkov raziskave.

Namesto, da bi se trgovci bolj usmerjali v kakovost in jo promovirali po dobrih cenah, iščejo le 1001 način, kako povedati, da so najcenejši, je še izpostavila Kutinova in dodala, da bi morali trgovci poskušati promovirati zaokroženo kakovost po zmernih cenah.

Ne spreglejte