TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 14.43

8 let

V EP poslansko vprašanje o pogovorih Slovenije in ZDA o Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijanska poslanca iz Evropske združene levice v EP Roberto Musacchio in Vittorio Agnoletto sta v sredo na Svet EU naslovila pisni vprašanji o decembrskih pogovorih Slovenije in ZDA o Kosovu.

Poslanca Svet EU v Evropskem parlamentu (EP) sprašujeta: "Ali niso takšni dogodki v nasprotju z načeli preglednosti v procesu usklajevanja evropske zunanje politike?"

V drugem vprašanju Svetu EU pa poslanca iz Italije zanima: "Ali ne bi lahko dejstvo, da javnost ni bila obveščena o tem srečanju o tako pomembnem vprašanju za regionalno varnost EU in prednostnem za slovensko predsedstvo, predstavljalo ovire v procesu oblikovanja skupnega stališča EU?"

Za "neodvisno in enotno stališče Evrope"

Roberto Musacchio je danes pojasnil, da je njegov temeljni namen s tema vprašanjema opozoriti, kako pomembno je v tem trenutku "zagotoviti neodvisno in enotno stališče Evrope". Nikakor pa se ne želi vpletati v slovensko notranjo politiko, je poudaril.

Mednarodni tisk je nedavno poročal o decembrskem srečanju slovenskih in ameriških diplomatov o Kosovu. Na podlagi zapisnika srečanja, ki ga je objavil slovenski časnik, je ameriška vlada pripravila urnik vzpostavljanja neodvisnosti Kosova po srbskih predsedniških volitvah 3. februarja, pojasnjujeta poslanca v besedilu, naslovljenem na Svet EU.

Zaradi težav pri oblikovanju skupnega stališča EU glede neodvisnosti Kosova so ameriški predstavniki slovensko vlado, v prvi polovici leta predsedujočo Svetu EU, pozvali, naj pri priznavanju neodvisnosti Kosova prevzame pobudo in prepriča druge evropske diplomacije, da ji bodo sledile, sta še zapisala poslanca.

Vse to se dogaja v trenutku, ko je še posebej pomembno zagotoviti učinkovitejšo in bolj usklajeno evropsko zunanjo politiko, kot predvideva tudi Lizbonska pogodba, še poudarjata poslanca v besedilu.

Ne spreglejte