TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 20.59

8 let

Trgovinska zbornica: Podatki o gibanju cen ne odražajo stanja na trgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podatki o gibanju cen oblačil in obutve za marec - cene življenjskih potrebščin v marcu je v torek objavil državni statistični urad - po mnenju Trgovinske zbornice ne odražajo stanja na trgu.

Po podatkih statističnega urada so se marca cene najbolj zvišale v skupini obleka in obutev, in sicer je bila obutev dražja za 12,6 odstotka, oblačila pa za 11,1 odstotka. "Blaga, ki je bilo na razprodajah, nismo dražili" Iz pogovorov, ocen in komentarjev, ki so jih v zbornici zabeležili s strani trgovskih podjetij, ki poslujejo s tekstilom in obutvijo, izhaja, da na splošno trgovci marca cen blaga, ki je bilo na razprodajah, niso dvigovali. "Nasprotno, praksa kaže, da se takemu blagu cene še dodatno znižajo oz. da cene ostanejo na enaki ravni kot ob zaključku razprodaje," so danes sporočili iz zbornice.

Splošna usmeritev v trgovskih podjetjih je, da cene, tudi v primeru novih kolekcij, ostajajo na primerljivih ravneh oz. da se ponudba bolj prilagaja cenovno občutljivim segmentom kupcev.

"Gibanje cen primerljivo s prejšnjimi leti" Z vidika trgovinske dejavnosti, še posebno blaga, ki ni namenjeno vsakodnevni uporabi, je sicer edino smiselno, da se prodaja z vsemi atributi tekočega meseca, primerja z enakimi atributi istega meseca v preteklem letu. "Vsaka druga primerjava je za potrošnika zavajajoča," so poudarili.

V zbornici sicer ugotavljajo, da je gibanje cen v letošnjem marcu v okviru raziskav statističnega urada zelo podobno kot predhodna leta in da gre za zelo značilne skoke cen, ki časovno sovpadajo z meseci, ko se vršijo sezonske razprodaje.

Prosijo za podrobnejša pojasnila Trgovinska zbornica Slovenije bo statističnemu uradu pripravila prošnjo za nekoliko podrobnejša vsebinska pojasnila o načinu izračunavanja indeksov cen na področju tekstila in obutve ter za razlago, kako se spremljajo primerjalno nove kolekcije oblačil glede na predhodno obdobje.

Ne spreglejte