Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2015,
11.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

tek rekreacija zdrava prehrana

Torek, 24. 11. 2015, 11.31

8 let

Tek pred zajtrkom: da ali ne? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Večna dilema - kdaj trenirati, da bo poraba maščob največja? Najbolj zakoreninjen in prepoznaven odgovor verjetno poznate: zjutraj na tešče.

Vprašanje, kdaj bomo trenirali, je na mestu, saj lahko ob pravem času z enako količino vložene energije dosežemo bistveno boljše rezultate, pravi osebni trener Miha Geršič.

Verjetno ste že slišali, da je jutranji tek na tešče najboljša izbira. V tem času naj bi se maščobe topile najhitreje. Ta teorija sloni na prepričanju, da je zjutraj naše telo zaradi nočnega počitka, ko je od zadnjega obroka minilo že nekaj časa, lačno. Posledica je nizka raven glukoze v krvi, organizem pa mora za primarni vir energije porabljati maščobo v našem telesu. Telovadba na tešče se v tem primeru sliši odlična za tiste, ki se želijo znebiti odvečnih maščob.

A Miha opozarja na raziskavo v reviji Strength and Conditioning Jurnal, ki je pokazala, da tekači med jutranjim tekom na tešče in tistim po zajtrku porabijo enako količino maščob.

Ob telovadbi in rekreaciji na tešče pa telo kot vir energije porablja tudi mišično tkivo oziroma aminokisline, ki so sestavni del mišic. Posledica je nižji delež mišične mase, padec mišičnega tonusa, slabše počutje …

Ker so mišice tudi sicer glavni porabnik energije v našem telesu, nižji delež mišične mase pomeni tudi manj porabljenih kalorij, ko telo miruje.

Miha Geršič opozarja tudi na to, da bomo po rekreaciji na tešče še bolj sestradani, apetit pa bo povečan ves dan.

Miha svetuje, da pred tekom ali drugo jutranjo telovadbo pojeste zdrav obrok, saj tako telesu priskrbite energijo in zavarujete mišično tkivo. Mihova ideja? Skutin šejk ali kos polnozrnatega kruha z rezino lahkega sira.

Ne spreglejte