Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 4. 2012,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 4. 2012, 8.09

8 let

Šparglji za zdravje in spolno moč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ena prvih vrst pomladne zelenjave že od nekdaj velja za rastlino z izrednimi zdravilnimi učinkovinami, poleg tega pa pri moških dokazano izboljšuje tudi spolno moč.

Zaradi vse bolj stresnega življenja, premalo gibanja in slabe prehrane ima čedalje več ljudi težave z zdravjem. Proti temu se lahko borimo z eno najbolj zdravih vrtnin, ki uspeva pri nas, s šparglji oziroma s po okusu nekoliko bolj nežnejšo različico – beluši. Razlika med belimi in zelenimi šparglji je le v načinu vzgoje, saj bele, da ne proizvajajo klorofila (zelene barve), prekrijejo s črno folijo. Poznamo divje in gojene šparglje, pri čemer divji tako po okusu kot po sestavinah močno presegajo gojene. Sezona nabiranja špargljev se začne aprila, konča pa sredi junija, ko šparglji popolnoma olesenijo in so primerni le še za okras na vrtu.

Naravni afrodiziak

Svoj zdravilni sloves so dobili, še preden so jih ljudje začeli ceniti kot delikateso. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, ki jih prinaša uživanje špargljev, veljajo tudi za odličen naravni afrodiziak.

Znani so predvsem kot odličen diuretik, zaradi česar jih velikokrat priporočajo za zbijanje temperature in za odvajanje vode iz telesa. Blagodejno vpliva na vse ledvične in sečne tegobe, čisti kri, krepi imunski sistem, odpravlja težave sladkorne bolezni ter bolezni srca in ožilja. Pripomorejo pa tudi k znižanju krvnega tlaka in holesterola.

Šparglji so zelo priporočljiv in zaželen del jedilnika, saj vsebujejo nujno potrebne vitamine B-kompleksa, ogromno količino vitamina A, C in E ter veliko mineralov in mikroelementov. Vsebujejo tudi veliko cinka ter balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in zanemarljive količine maščob (in seveda zaradi diuretičnega učinka) so priljubljena sestavina diet za uravnavanje telesne teže.

Priporočljivi tudi za nosečnice

Vsebujejo glutation, sestavino, ki je pomembna za boj proti raku, in rutin, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. So tudi bogat vir kalija in eteričnih olj, ki spodbujajo delovanje ledvic, fosforja, železa, bakra in joda. Vsebujejo folno kislino, zaradi česar so primerna prehrana tudi za nosečnice.

Glavna učinkovina v špargljih, ki jim daje vse omenjene zdravilne lastnosti, je asparagin. Ta učinkovina poveča dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Pri nekoliko večji zaužiti količini špargljev bo imel vaš urin zaradi jantarjeve kisline in amonijaka nekoliko neprijeten vonj.

Šparglji v kuhinji

Pred začetkom kuhanja jih moramo olupiti, očistiti in jim odstraniti oleseneli del, ki se nadaljuje od mesta, kjer se steblo šparglja noče več krhko odlomiti. Šparglje navpično, tako da se brstičke na vrhu le popari, kuhamo od 10 do 20 minut, odvisno od vrste in debeline (zeleni šparglji se kuhajo nekoliko manj). Vodi lahko dodamo še rezino limone.

Kako vemo, da so sveži?

Pomembno je, da uporabljamo sveže, največ dva dni stare šparglje. Njegovo svežino ohranimo tako, da še vlažne zavijemo v mokro tkanino ali kuhinjsko folijo.

Če kupujete na tržnici, lahko svež špargelj prepoznate po gladkem in svetlečem odrezanem delu. Ob blagem pritisku se mora na odrezanem koncu pojaviti sok. Svež špargelj je na otip čvrst, ob upogibanju pa se mora zlomiti. Poleg tega pa moramo, ko podrgnemo dve palčki šparglja drugo ob drugo, zaslišati rahel, cvileč zvok.

Ne spreglejte