SiolNET. Trendi Zdravje
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Še dodatno omejite pitje alkohola

4

termometer

Nenehno lahko beremo o tem, kako je pitje vina v zmernih količinah lahko zdravo, a tudi pri zmernih količinah bodite pazljivi.

Strokovnjaki bodo namreč še enkrat streznili vse tiste, ki radi malce prepogosto globoko pogledajo v kozarce, pa tudi tiste, ki ostajajo znotraj razumnih meja. Da bi rešili več življenj, ki jih vzame nespametno uživanje alkohola, znanstveniki z univerze Oxford menijo, da je treba priporočljive količine alkohola prepoloviti – po novem naj bi tako veljalo, da je zdrava količina 215 mililitrov vina na dan za moške in 175 mililitrov za ženske.

Enota alkohola se obravnava kot osem gramov čistega alkohola v pijači. Skupna priporočljiva količina je pet gramov čistega alkohola na dan, kar pomeni približno tri kozarce vina na teden, so sklenili znanstveniki, ki so spremljali zdravstveno stanje in pivske navade Britancev v zadnjih 15 letih. Preučevali so številne smrtne primere, ki so jih povezali z alkoholom, srčne zastoje, možganske kapi, visok krvni tlak, diabetes, cirozo jeter, epilepsijo in pet različnih vrst rakavih obolenj.

Znanstveniki so prepričani, da bi lahko samo v Angliji rešili približno 4.600 predčasnih smrti, če bi ljudje prepolovili količino alkohola, ki so jo omenili v svoji raziskavi. Kot pravi vodja raziskave Melanie Nichols, imajo majhne količine vina in piva dober učinek na zdravje, a večina ljudi ju pije v količinah, ki lahko prej škodijo kot koristijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin