SiolNET. Trendi Zdravje
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Samuel Paljk: "V slovenskih medijih se načrtno ne pojavljam"

2

termometer

Model, ki je kot fizioterapevt delal s slovensko smučarsko reprezentanco, krasil naslovnico revije Men's Health, nosil obleke najprestižnejših modnih oblikovalcev in ostal z nogami trdno na tleh.

Če boste v spletni brskalnik vpisali Samuel Paljk, boste, kljub temu da se za imenom skriva eden najuspešnejših slovenskih manekenov, našli malo zadetkov, saj Samuel ne spada med tiste, ki se v svet mode podajo le zato, da se hvalijo, s kom so večerjali in kaj vse so delali, ampak ima do svojega dela profesionalen odnos. V slovenskih medijih se načrtno ne pojavlja, saj trdi, da bi si s tem naredil več škode kot koristi: "V slovenskih medijih se pojavljajo manekeni, ki to niso. Večino poznam in za vsakega vem, kaj je počel. Običajno gre za manekene, ki so v Sloveniji že nekaj naredili, nato pa se odpravijo v tujino, kjer zaradi velikega pritiska in hude konkurence ne zdržijo niti dva tedna. Pojavljanje v uglednih tujih modnih revijah manekenu prinese dodatno delo, v Sloveniji pa res ne, zato se na večino povabil na intervjuje ne odzovem." Tokrat je naredil izjemo in tukaj je njegova zgodba o uspehu.

Takoj v Milano! Kot najstnik Samuel še ni mislil na modne brvi. Takrat je na piedestal postavljal košarkarsko kariero, ki se je nesrečno končala kmalu po tem, ko si je na treningu za državno reprezentanco hudo poškodoval oba gležnja. Nekaj let pozneje je skupinski šport zamenjal za individualno obliko vadbe in se posvetil fitnesu, s katerim si je dodobra izoblikoval svoje telo. Manekenski potencial je v njem videlo njegovo tedanje dekle."Ko sem se pripravljal na fitnes tekmo, sem res veliko treniral. V tistem času sem prosil prijatelja, če me lahko fotografira, in vse skupaj je zelo dobro izpadlo. Kdorkoli je videl fotografije, je dejal, da moram iti za manekena."

"Slovite fotografije" so prek Samuelove nekdanje punce hitro priromale do Alena Kobilice. "Že naslednji dan sem prejel klic iz njegove agencije, če se lahko nemudoma oglasim pri njih. Bil sem presenečen in navdušen hkrati, čez en teden pa sem bil že v Milanu," se spominja Samuel, ki ga je Alen na samem začetku postavil pred dejstvo, da je za Slovenijo predober in da tu nima kaj početi. Pred odhodom v sosednjo Italijo je moral izgubiti 14 kilogramov, ki jih je izgubil na zelo nezdrav način, tako da ni jedel skoraj nič, razen morda solate. "Danes bi zagotovo ravnal drugače, a takrat znanja o zdravi prehrani, ki ga posedujem danes, še nisem imel."

Njegova prva je bila Cafe Noir In Milano je bil sprva vse prej kot sanjski. "Ko sem prišel živet v Italijo, sem bil zgubljen. Prej še nikoli nisem delal kot model, zato sem bil zelo negotov vase, bil sem tudi prestrašen, kaj bo. V agencijo so modeli prihajali z 'booki', polnimi čudovitih fotografij, sam pa sem prišel s tremi fotografijami. Neprijetno izkušnjo sem imel z najemom stanovanja, saj sem pristal v majhni garsonjeri s premajhno posteljo, brez ogrevanja in brez tople vode, za katero sem na mesec moral odšteti 450 evrov," razkrije Samuel in doda, da se je začetna negotovost hitro razblinila ob pogledu na prvi ček, ki ga je prejel za svoje delo. Ob začetni nesreči s stanovanjem je imel več sreče pri delu, saj je že prvi teden delal kampanjo za znamko Cafe Noir, od tedaj naprej pa je njegova zaželenost naraščala tudi pri drugih delodajalcih.

Komaj dve leti po tem, ko je vstopil v svet mode, je nosil obleke zvenečih oblikovalcev, kot so Giorgio Armani, Dolce in Gabbana, Ermenegildo Zegna, Diesel. Iz Milana, kjer je po njegovem mnenju ostal predolgo, pa je na delo odhajal v vse večje svetovne prestolnice. "Ostati bi moral kakšni dve leti, a sem ostal skoraj šest let. Prvoten načrt, po katerem naj bi eno leto ostal v Milanu, eno v Parizu, eno v Londonu in eno v New Yorku, je splaval po vodi. Imel sem veliko domotožje, več časa sem želel preživeti s tedanjo punco, zato sem skoraj vsak konec tedna hodil v Slovenijo. Kljub temu da mi je 'modeling' prirasel k srcu ravno zaradi občutka svobode in raznolikosti, pa je to tudi poklic, h kateremu spada velika negotovost, saj do zadnjega trenutka ne veš, ali boš delal, kje boš delal in koliko časa. Zgodilo se je, da sem domov sporočil, da pridem naslednji dan, pa sem prišel čez en mesec in pol."

Kais corpo in modna akademija In nato je prišla finančna kriza, ki ni prizanesla niti modnemu svetu. "Delo, ki je bilo prej plačano tri tisoč evrov, je v času krize dobilo ceno 600 evrov. Fotografi in klienti so začeli izbirati cenejše modele. Na ta način smo izkušeni in uveljavljeni modeli izgubili velik delež, zato sem se za nekaj časa vrnil v Slovenijo, delo manekena pa začel usklajevati z delom osebnega trenerja, za katerega sem si licenco pridobil prek Fitnes zveze Slovenija. Pred približno štirimi leti sva namreč z nekdanjo punco ustanovila Kais corpo in se začela ukvarjati z osebnim trenerstvom, v katerim sva združila moški in ženski pristop. Način treninga in prehranjevanja ni določen vnaprej, ampak se prilagodi posameznikovim potrebam, prav tako pa paziva, da končni rezultat ne bo, da bo posameznik dobro videti, ampak da bo predvsem zdrav, česar se na žalost zaveda premalo osebnih trenerjev. Problem je tudi v ljudeh, ki imajo pogosto nerealne predstave o učinkih vadbe. Fantje, ki pridejo k meni, mi rečejo, da želijo imeti v dveh mesecih tako postavo, kot jo imam jaz, kar je nemogoče pridobiti, če prej nekaj let za svoje telo niso storili nič, sam pa se s športom ukvarjam že od svojega enajstega leta."

Po novem letu se Samuel vrača v Milano, med njegove načrte pa (poleg opravljanja poslanstva osebnega trenerja v Kais corpo) sodi tudi delo v modni akademiji IFM (Image Fashion Management), ki jo je ustanovil uspešen maneken Marko Kolar in bo med drugim manekenom nudila priprave za delo v tuiji. In čeprav Paljk pravi, da je v Sloveniji veliko moških in žensk z manekenskim potencialom, je kritična slovenska modna scena, ki se s tujino niti malo ne more primerjati. "Ko pridem na kakšno slovensko modno revijo, me moti odnos kvazi modnih strokovnjakov, ki se obnašajo zelo ošabno, za razliko od skromnih zvezdnikov, ki jih srečujem v tujini. Pri nas velja neka miselnost, da če si v modi, moraš biti nadut. Vse skupaj je zelo patetično, kar tudi velikokrat javno poudarim, zato me večina slovenskega modnega sveta sploh ne mara," priznava Samuel in poudarja, da je glavni problem večine modnih agencij pri nas tudi ta, da modelov ne znajo usmeriti v tujino, ampak jih porabijo za hostese in pošiljajo na povsem nepotrebne modne revije.

Trenutno Samuel za svoje telo skrbi tako, da približno šestkrat na teden trenira po pet ur na dan, pa naj bo to v fitnesu, tek ali plezanje. "Mogoče spadam med tiste, ki so obsedeni z zdravim telesom," priznava in dodaja, da mora tudi zaradi narave svojega dela biti njegovo telo v polni pripravljenosti vse leto, zaradi česar tudi zelo pazi na prehrano. Namesto rdečega mesa, mlečnih izdelkov, kruha rajši uživa veliko zelenjave in starih žit, sicer pa se vseskozi trudi tudi maksimalno uživati življenje. "Vedno imaš izbiro, kaj boš storil s svojim telesom. Največji problem pri pridobivanju in ohranjanju idealne postave pa po mojem mnenju predstavljajo napačne informacije, znanje o zdravi prehrani in skrbi za svoje telo, ki bi se moralo začeti že v osnovni šoli."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin