Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 9. 1. 2015, 13.17

8 let

S kakšno prehrano ohranimo zdrave oči in dober vid?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi za ohranitev zdravih oči in dobrega vida je pomembna prehrana. S pravilno izbiro živil, ki bodo očem zagotovila ustrezna hranila, lahko preprečimo njihovo okvaro in izboljšamo kondicijo vida.

Ključne hranilne snovi, ki pomagajo vašim očem, da ostanejo zdrave, so:

Vitamin A ali tako imenovani vitamin za oči je zelo pomemben pri prepoznavanju barv in za ostrejši vid ob mraku. Njegovo pomanjkanje lahko povzroči težave pri nočnem vidu in poveča tveganje za nastanek degeneracije rumene pege in sive mrene.

Poznamo dve obliki vitamina A, to sta retinol in beta karoten. Prvega dobimo v hrani živalskega izvora, na primer v mleku in mlečnih izdelkih, jetrih ali jajcih. Beta karoten pa najdemo tako v hrani živalskega kot tudi rastlinskega izvora, na primer zelenolistni zelenjavi, bučkah, korenju, rdeči pesi, paradižniku, dinji, lubenici in tako dalje.

Lutein in zeaksantin sta dva močna antioksidanta, ki oči učinkovito zaščitita, saj odstranjujeta proste radikale, ki nastajajo zaradi UV-žarkov, in zavirata okvaro rumene pege. Omenjena antioksidanta najdete v ohrovtu, kiviju, špinači, brokoliju, zelenolistni solati, grahu, bučkah in tako dalje.

Likopen, ki je mogočen antioksidant in daje značilno rdečo barvo paradižniku, guavi, lubenici ali na primer rdeči grenivki, med drugim skrbi tudi za zdravje celic mrežnice in finih krvnih žil v očeh.

Vitamin E je prav tako odličen antioksidant in ščiti oči pred nekaterimi očesnimi boleznimi, kot je na primer očesna mrena. Omenjeni vitamin najdemo zlasti v oreščkih, sojinih kalčkih, brstičnem ohrovtu, špinači, listnati zelenjavi, rastlinskih oljih, jajcih, polnovrednih žitih in tako dalje.

Tudi vitamin C je odličen antioksidant, uničuje proste radikale in zmanjšuje tveganje za nastanek starostnih očesnih obolenj, lahko pa tudi odloži nastanek sive mrene. Najdete ga zlasti v agrumih, zeleni in listnati zelenjavi, paradižniku, brokoliju, papriki, jagodičevju, jetrih in tako dalje.

Bioflavonoidi pomagajo pri absorpciji vitamina C in tudi sami delujejo kot antioksidant. Oko in mrežnico ščitijo pred oksidativnim stresom. Najdemo jih zlasti v agrumih, jagodičevju, čebuli, peteršilju, stročnicah, zelenem in črnem čaju, temni čokoladi, vinu, zlasti rdečem, in tako dalje.

Ne spreglejte