Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2013,
19.07

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

savna solarij masaža solna soba

Sreda, 23. 1. 2013, 19.07

2 leti, 11 mesecev

S čim se pa vi razvajate?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zimski čas je kot naročen za razvajanje telesa in duha. Ob dobri knjigi, prijetnem in sproščenem pogovoru s partnerjem si kdaj pa kdaj skoraj moramo privoščiti še kakšno pravo razvajanje.

Eno od razširjenih tudi pri nas je masaža. Zadnja leta številni najbolj prisegajo na masažne tehnike z vzhoda, med katerimi po prepoznavnosti najbolj prednjači tajska masaža. Masaža, pri kateri maser s pritiskom na določene dele telesa uravnava naravno ravnovesje v telesu in obenem sprošča napete dele mišičja, blagodejno vpliva na telo, spodbudi prebavo, prekrvavitev in obenem vpliva na intelektualno plat našega življenja, saj so po njej možgani dokazano veliko bolj aktivni in veliko hitreje sprejemajo informacije iz okolja. Pri masaži moramo biti pozorni predvsem na to, da je maser dobro izučen, saj lahko napačna masaža naredi več škode kot koristi, v najslabših primerih pa lahko povzroči tudi trajne posledice.

Prijetno in za telo sproščujoče razvajanje lahko doživimo tudi v savni. Sami ali v dvoje lahko ob prijetnih učinkih toplote na naše telo, ki jih omogoča savna, z mislimi odplavamo daleč stran, obenem pa uporabimo savno kot kraj, kjer lahko naredimo piling telesa s sladkorjem, soljo ali zdravilnim blatom, obenem pa kožo nahranimo z medom, olivnim oljem ali na primer s čokolado. V savni na nas praviloma delujejo pozitivno tudi aromatična olja, ki jih uporabljamo med savnanjem, saj sproščajo različne vonje, ki po sistemu aromaterapije poskrbijo, da se naše telo še bolj sprosti, tudi tako si naberemo novo energijo. V savni moramo paziti na čistočo in pravilni vrstni red savnanja, saj lahko čezmerno in dolgotrajno savnanje brez ohlajanja in počitka povzroči pregrevanje telesa in s tem tudi zelo hude posledice za naše zdravje.

Razvajamo se lahko v solarijih, ki nam omogočajo varno in hitro porjavitev, obenem pa se med ležanjem v njih sprošča veliko vitamina D, ki nas dela srečnejše in ugodno vpliva na naše počutje. Umetno sonce nas sicer naredi lepše, a je v pretiranih količinah lahko zelo nevarno, tako za kožo kot za oči in telo na sploh, obenem se ob pretiranem sončenju estetski vidik obiska solarija hitro spremeni v neestetskega. Zdrava pamet in poznavanje solarija sta temeljni predpogoj za takšno razvajanje.

Ne le razvajanje, temveč tudi zdravljenje najdemo v solnih sobah, ki so se pred časom pojavile tudi pri nas. Solna soba je prostor, kjer so stene, strop in tla prekrite s soljo. To naredi sterilno okolje, nabito z negativnimi ioni. V sobi je nameščen medicinski aparat halogenerator, ki čisto kameno sol zdrobi in mikrodelce suhega aerosola razpiha po prostoru. Ustvarja se mikroklima, ki je po vsebnosti soli v zraku močnejša od mikroklime ob morju, s tem pa je povezana učinkovitost solnih terapij. Blagodejno ozračje pomaga zdraviti številne bolezni dihal in kože. V solni sobi lahko uživate med branjem knjige, v njej so lahko z vami tudi vaši najmlajši, ki bodo obisk solne sobe zagotovo doživeli kot poseben dogodek. Nevarnosti v solnih sobah praktično ni, zato so priporočljive za vse starosti.

Zelo dobra za stanje duha in notranjo meditacijo pa je tudi tako imenovana zvočna kopel. Ne le, da bomo ob njej hitro z mislimi pobegnili v drugi svet, z zvočno kopeljo bomo telo tudi razvajali, zvok, ki se širi, pa bo blagodejno vplival na notranje ravnovesje. Tisti, ki izvaja kopel, po navadi z gongi in posebnimi posodami postreže s očiščevalno energijo zvoka, saj gre za naravno metodo alternativnega zdravljenja in dvigovanja zavesti.

Ne spreglejte