Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 7. 2014,
14.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2014, 14.23

8 let, 5 mesecev

Miti o soji: ni za moške in povzroča raka na dojkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
O soji se veliko piše in govori. S tem živilom je povezanih še več vprašanj, pa tudi nekaj zablod.

Soja se vse pogosteje poleg v vegetarijanski in veganski prehrani pojavlja tudi na običajnem jedilniku. Pa vendar še vedno obstaja kar nekaj netočnosti v zvezi s tem živilom. Nekaj vam jih predstavljamo.

Soja ni dober izvor proteinov V sto gramih soje je približno 35 odstotkov proteinov, kar je več kot v kravjem mleku. Poleg tega soja vsebuje tudi esencialne aminokisline, zaradi česar so njeni proteini enakovredni tistim v mesu.

Sojini izdelki, ki imitirajo meso, so hranljivi, ker so vegetarijanski Nadomestki puranjega medaljona, klobasice ali govejega zrezka, narejeni iz soje, v vsakem primeru zahtevajo obdelavo, kar pomeni tudi dodajanje različnih aditivov. Ti izdelki zato, da bi se približali okusu mesa, vsebuje veliko masti in soli. V vsakem primeru je uživanje soje najbolj zdravo v nepredelani obliki.

Soja povzroča raka dojke Pogosto je tudi prepričanje, da so določeni tipi raka na dojki pogojeni s hormonom estrogen, ki ga sestavine soje v organizmu lahko posnemajo. Vendar pa rak s sojo, kot pišejo v spletnem mediju Huffington post, ni neposredno povezan. Celo nasprotno, raziskave so dokazale, da lahko z rednim uživanjem soje zmanjšujemo tveganje obolevanja za rakom.

Soja ni za moške Glede na to, da naj bi soja v telesu oponašala estrogen, se pogosto pojavljajo skrbi, da bi prehrana, ki vsebuje sojo, lahko pri moškem zmanjševala količino moškega spolnega hormona testosterona. Vendar to zanikajo tako klinične študije, navajajo v Huffington postu, kot tudi praksa v azijskih deželah, kjer moški pogosto jedo sojo. Uživanje soje pri moških zmanjšuje celo tveganje za nastanek raka prostate.

Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da tako kot velja za vsako drugo hrano, tudi s sojo ne smemo pretiravati.

Ne spreglejte