Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 11.14

8 let

Kako zdravi ste v resnici?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekateri znaki nam dobro kažejo naše zdravstveno stanje, če smo le pozorni na njih. Tako lahko brez zdravnikove pomoči ugotovimo, kje imamo morebitne težave in na kaj moramo paziti vsak dan sproti.

Poglejte se v oči

Rumeni madeži v vaših očeh lahko pomenijo, da je nekaj narobe z jetri. Rumena barva je tudi tipičen simptom za zlatenico. Če imate popokane žilice, je vaša ščitnica preveč aktivna, posebej če drhtite, izgubljate težo ali vam je večkrat slabo ali vroče.

Preglejte si prsi Ne iščite bul ali oteklin, ampak preverite spremembe v velikosti, obliki in strukturi dojk in bradavic. Če odkrijete bulico, se najprej spomnite na to, da devet od desetih bul na prsih ni malignih, šele nato se naročite pri svojem zdravniku. Preglede opravljajte redno, nekaj dni po končani menstruaciji.

Kakšna je vaša drža? Slecite se, stopite do velikega ogledala in se oglejte z vseh strani, pri tem pa nič ne vlecite vase. To je vaša normalna drža. Predstavljajte si, da od glave do pete skozi vaše telo poteka ravna črta. Dvignite glavo, spustite ramena in povlecite trebuh in zadnjico vase. Tako bi se morali držati večino časa. Videti boste vitkejši, varovali boste svoje kosti in sklepe ter izboljšali mišično strukturo.

Poglejte v straniščno školjko

Kri v urinu ali blatu vedno pomeni, da morate na preiskave, prav tako tudi, če imate temno blato. To lahko namreč pomeni notranje krvavitve v prebavnem traktu. Pozorni bodite tudi na to, če ste dalj časa zaprti ali pa imate več kot tri dni močno drisko. V obeh primerih se odpravite k zdravniku.

Naredite 50 poskokov s kolebnico v treh minutah Nato si izmerite pulz. Ljudje, ki so v dobri kondiciji, imajo nižji pulz (manj kot 75 v minuti za ženske in manj kot 68 za moške). Pulz nad 100 udarcev na minuto pomeni, da nam ne bi škodoval pregled pri zdravniku, dobro pa bi nam dela tudi redna telovadba. Pretirano sopihanje pomeni, da lahko imate astmo. Če po desetih minutah še vedno sopete, je to lahko znak prekomerne telesne teže, pretiranega kajenja ali nezdravega prehranjevanja.

Preglejte zobe in dlesni Zobni kamen ni samo neprijeten za oko, ampak lahko povzroči tudi vnetje srčne zaklopke ali notranje krvavitve, še posebej če ste v rizični skupini (nizka imunost, oslabljena srčna zaklopka ali prestana operacija srca). Zato ga čim prej odstranite, pa čeprav je to samoplačniški poseg.

Preštejte materina znamenja

Če jih imate več kot petdeset, si morate na soncu še posebej zaščititi kožo, da bi preprečili kožnega raka. Srbeča, rastoča, večbarvna ali kako drugače spremenjena znamenja morate nujno pokazati zdravniku. Tista na mestih, kjer prihaja do drgnjenja (robovi spodnjih hlačk, pod dojkami) pa si raje dajte čim prej odstraniti.

Oglejte si prstne blazinice Lahko vam povedo, ali ste nagnjeni k visokemu krvnemu tlaku. Loki in ravne linije so v redu, toda zapletene spirale, predvsem na levi roki, lahko pomenijo, da ste nagnjeni k tej bolezni. Zato redno merite svoj krvni tlak.

Potopite dlani v mrzlo vodo V mrzli vodi jih držite dvajset sekund, nato pa izmerite, kako dolgo traja, da se spet ogrejejo. Če imate po desetih minutah še vedno belkaste prste, lahko to pomeni, da imate težave s krvnim obtokom, ki je počasnejši kot običajno.

Preverite svoje počutje Ste ves čas slabe volje? Vas mučijo napadi nespečnosti in vam gre nenehno na jok? Vas tudi najljubši ljudje ne spravijo v dobro voljo? Imate nizko samopodobo? Potem je čas, da spremenite okolje in preberete kakšno dobro knjigo. Če tudi to ne bo pomagalo, se odpravite k zdravniku, saj vas lahko muči depresija.

Ne spreglejte