Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 8. 2014,
18.22

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 28. 8. 2014, 18.22

8 let, 5 mesecev

Kaj lahko nabiramo jeseni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav se zdi, da se poletje niti ni začelo zato, da bi se lahko končalo, in da je jesen že dolgo v zraku, bo ta kmalu postala tudi uradna. Vsaj koledarsko. V njej pa je čas tudi za nekatera zelišča.

Jesen je najboljši čas za nabiranje korenik in korenin, tudi nekaterih plodov in semen.

Za korenine je najbolje, če jih izkopljemo, preden propadejo nadzemni delo. Pazimo, da jih pri tem ne poškodujemo. Po tem, ko jih očistimo in speremo s hladno vodo, je dobro, da jih narežemo. Tako jih lahko bolje posušimo, za uporabo pa nato zdrobimo.

Kaj lahko nabiramo jeseni? Sladki koren spada med zelišča, ki morajo biti ob vsaki bolniški postelji, pravijo. To pa zato, ker naj bi zdravil vse bolezni. Korenine tega zelišča, ki ima močan vonj in je sladkega okusa, olajšujejo predvsem izkašljevanje in preprečujejo vnetje zgornjih dihalnih poti. To je tudi rastlina, ki prečiščuje kri. V korist je pri boleznih ledvic in mehurja, pomaga tudi pri zdravljenju hepatitisa B. Želodčno in črevesno sluznico ščiti pred razjedami. Korenine jegliča olajšujejo, tako kot sladki koren, izkašljevanje. Pospešujejo tudi odvajanje vode.

Korenike milnice poveča izločanje vseh žlez prebavnega trakta. Pomaga pri izkašljevanju, vode in izločanju žolča.

Oman blagodejno vpliva na sluznico bronhijev, blaži kašelj in umirja krče, zbuja tek in krepi. Vendar ne smemo pretiravati, pojavijo se lahko želodčne težave, bruhanje in driska.

Pegasti badelj varuje jetra. Krepi namreč celično steno in tako preprečuje vstop strupov v celico, poleg tega spodbuja tudi obnavljanje jetrnih celic. Poleg zdravljenja toksičnih obolenje jeter rastlina pomaga pri boleznih vranice, malariji, morski bolezni, krčnih žilah, prebavnih motnjah in žolčnih obolenjih. V zdravilne namene uporabljajo sveže in posušene liste in semena. Liste naberemo konec poletja, jih posušimo in narežemo na majhne koščke ali jih zdrobimo v prah in uporabimo za čaj.

Semena nabiramo jeseni. Prav tako jih posušimo in uporabimo za prašek, suhe izvlečke in tinkture. Te so blagodejne pri obolenjih jeter.

Ne spreglejte