Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2012,
11.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 6. 2012, 11.58

7 let, 12 mesecev

Kaj je pravi vzrok za mojo nesrečo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav se sprva zdi, da je izvor določene težave drugje, na koncu skoraj vedno spoznamo, da ta leži v osnovni enoti človeške družbe.

V celoti te sprejemam točno takšnega, kot si. Bi lahko ta stavek izrekli prav vsakemu članu v vaši družini? Če bi lahko, ste lahko srečni in v tem primeru zagotovo tudi ste. Urejeni družinski odnosi namreč predstavljajo pomemben vpliv na uspešnost na drugih življenjskih področjih. Če so ti odnosi neiskreni in nerazčiščeni, nas zaznamujejo na vsakem koraku, zato je njihova razrešitev ključna.

Svojo družino poglejte kot zunanji opazovalec

Z reševanjem družinskih odnosov se ukvarjajo tudi v Energijskem centru MojChi iz Kranja, kjer je pretekli konec tedna potekal seminar o sistemski postavitvi. Gre za metodo postavitve družine, ki jo je zasnoval nemški psihoterapevt Bert Hellinger, s katero lahko izboljšamo odnose v primarni ali širši družini, odkrijemo vzroke bolezni in dobimo odgovore na vprašanja, ki se porajajo na drugih življenjskih področjih.

Sistemska postavitev poteka tako, da udeleženec seminarja najprej opredeli svoj problem (na primer žalost, ki jo občuti v obliki bolečine v trebušnem delu). Intuitivni terapevt nato med preostalimi udeleženci izbere predstavnike njegove družine (starše, stare starše, nekdanje partnerje, otroke …), ki na nek način igrajo odnose obravnavane družine in odgovarjajo na terapevtova vprašanja, kot so: kaj čutiš, kam gledaš, kam bi šel …

Celostna terapevtka Mojca Debelak pojasnjuje, da dinamika matrike hitro pokaže, kdo je bil v družini izločen, kje so blokirana čustva, kje energija ne teče, kdo koga ne sprejema, kdo beži v smrt. Dobra stvar je, da že sistem sam teži k razrešitvi, tako da do rešitve problema in končne osvoboditve lahko pridemo "že samo" z besedami in dejanji ključnih akterjev v posameznikovi postavitvi. Razrešuje se lahko tudi odnos s članom družine, ki je že umrl.

Odločilno pri postavitvi družine je pokazati prizadetim pot iz vpletenosti in jim pokazati rešitev, ki lahko nastopi šele, ko prizadeti zavestno pustijo za seboj nekaj preteklega in se odprejo tistemu, kar je novo, tudi če se na začetku tega bojijo.

Črno ovco družine izločimo v dobri vesti

Tokrat so na sistemski postavitvi udeleženci prejeli odgovore za svoja bolezenska stanja, nerazrešene družinske odnose, neobičajna čustvena stanja … Zanimiva je ugotovitev, kako pomemben član družine je tudi splavljeni otrok. "Tudi ta mora imeti v družini svoje mesto, sicer lahko eden od rojenih otrok nase prevzame vlogo mrtvega otroka," poudarja Debelakova, ki izpostavlja tudi pomembnost zavedanja, da v vaš sistem družine ne spadajo le mama, oče in ožji družinski člani, ampak celotni družinski sistem vašega partnerja, nova družina vašega nekdanjega partnerja, prva žena vašega moža itd.

Družina vključuje vse prednike, tudi tiste, ki so bili odrinjeni in o katerih se ni želelo govoriti. "Ker kot družina želimo biti vsi povezani in srečni, kdaj izločimo člana, ki predstavlja črno ovco (na primer brata alkoholika). To je narobe. Vsak ima pravico biti tu in biti, kljub drugačnosti, član družine. Prava ljubezen je sposobna trpljenju gledati v oči."

In čeprav se vse začne in konča pri ljubezni, je bolj kot ta pomemben red, ki zahteva, da sprejmemo tisto mesto, ki nam priprada. "Starš je starš in otrok je otrok. Mi se ne smemo postavljati nad mamo in očeta," pravi Debelakova. Če ne razumete vzroka za vašo nesrečo, se vprašajte, kje ste, kako delujete in zakaj ste vpeti v ta sistem. Predvsem pa ne pozabite na spoštovanje do sebe in do življenja, kar je tudi eden od pomembnejših naukov, ki jih uči sistemska postavitev.

Ne spreglejte