Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
7.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija gospodinjstvo hrana Ustvarimo boljši svet

Četrtek, 24. 7. 2014, 7.22

2 meseca, 1 teden

Zakaj je zamrzovalnik boljši od koša za smeti?

Siol.net

Težko je skuhati ravno toliko, kolikor bomo pojedli, vendar to še ne pomeni, da moramo ostanke hrane odvreči v smeti. S poznavanjem veščin shranjevanja lahko prihranimo za nov obrok.

Poznate ta scenarij? Polni želodčki in še vedno polni lonci hrane, ki bo po kosilu romala v koš za smeti. Ne počnite tega in se raje naučite, kako skuhano hrano pravilno zamrzniti. Kako pravilno zamrzniti hrano?

Da bi obdržali kakovost skuhane hrane in onemogočili širjenje bakterij v njej, je treba upoštevati nekaj zdravih pravil shranjevanja živil:

‒ Hrano moramo zamrzovati pri temperaturi, nižji od ‒18 stopinj Celzija.

‒ Pomembno je, da hrano hitro zamrznemo, zato je priporočljivo, da jo zapakiramo v manjših količinah. Živila pakiramo v neprepustno embalažo, ki prepreči izsuševanje.

‒ Zamrzujte samo sveže kuhane jedi.

‒ Embalaže z živili ustrezno označite z nalepkami – z vsebnostjo in datumom zamrzovanja, da boste vedeli, koliko časa je živilo še uporabno.

‒ Pripravljene jedi pred zamrzovanjem najprej ohladimo, saj bi sicer lahko toplota živila vplivala na druga zamrznjena živila.

‒ Zamrzovalnik ne sme biti prepoln ali skoraj prazen, najbolje dela, če ga napolnimo približno do dveh tretjin.

‒ Čas hranjenja v zamrzovalniku je odvisen od živil, pomembno je, da tega roka ne prekoračimo. Že pripravljene jedi so užitne še največ šest mesecev, pomembno pa je, da se poznate rok uporabnosti tudi preostalih živil.

Meso: 9‒12 mesecev
Ribe: 7 mesecev
Zamrznjena zelenjava: 5 mesecev
Sadje: 8 mesecev

Kaj ne spada v zamrzovalnik?

 | Foto:

Večino že pripravljenih obrokov lahko zamrznemo in jih ob upoštevanju zgoraj navedenih pravil tudi brez skrbi ponovno uporabimo, kljub temu pa nekatere pripravljene jedi ne spadajo v zamrzovalnik: jajčne omake, majoneze, jogurti, smetanove omake, kremne juhe, kuhana jajca, žolča, krompir in krompirjeve jedi, zelenjava in sadje, ki vsebuje veliko vode (kumarice, grozdje, melone, lubenice, solata, paradižnik, jabolka …), riž.

Kuhajte na zalogo

Pomanjkanje časa nas prevečkrat odvrača od štedilnika, zato je pametno, da si občasno vzamemo malo več časa za kuhanje in namesto polovice lonca ali pekača skuhamo kar celega. Tako boste privarčevali čas in energijo, saj boste za več obrokov kuhali samo enkrat.

Med najbolj priljubljene in tudi primerne že pripravljene jedi, ki spadajo v zamrzovalnik, so različni golaži, bolonjska omaka, lazanje, juhe in enolončnice, polnjene paprike, čufti, zelenjavni zavitki, polnjene tortilje, njoki, različni cmoki in kruh.

Poskusite narediti tudi različne jušne osnove in domač paradižnikov koncentrat, kar lahko praktično shranite v manjših embalažah ali celo v plastičnih vrečkah za led, tako da boste imeli zdrav dodatek k hrani vedno pri roki.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte