Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 10. 2014,
8.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Foto: osebni arhiv, Thinkstock

Natisni članek

partnerstvo odnosi advertorial Ustvarimo boljši svet Lidl Slovenija

Četrtek, 23. 10. 2014, 8.01

2 meseca, 2 tedna

Sta s partnerjem čustveno pismena?

Siol.net

Foto: osebni arhiv, Thinkstock

Partnerski odnos nas izpopolnjuje takrat, ko se med seboj razumemo, spoštujemo, dobro komuniciramo in drug drugemu privoščimo uspeh in srečo. K temu pa mora prispevati vsak partner posebej.

Takšen vzajemen odnos tvorita oba. Da smo lahko del takšne zveze, moramo najprej v sebi vzpostaviti ravnovesje na fizični, čustveni, miselni in duhovni ravni.

Z Branetom Krapežem, socialnim delavcem, ki že od leta 1987 raziskuje področje osebne in duhovne rasti ter parom na različnih delavnicah pomaga najti ravnovesje, smo se pogovarjali o čustveni inteligenci. Prepričan je, da bo čustveno opismenjevanje sčasoma postajalo vedno pomembnejše, ker odnosi, čeprav se danes mnogi tega še ne zavedajo, pomembno vplivajo na naše zdravje, počutje in kakovost življenja.

Kaj pravzaprav je čustvena inteligenca?

 | Foto: Brane Krapež nam odgovarja, da je več definicij čustvene inteligence ali čustvene pismenosti. Pravi, da gre za več različnih sposobnosti, ki jih strni na štiri področja. Te so sposobnost prepoznavanja in neagresivnega izražanja svojih čustev, želja in potreb; sposobnost prepoznavanja lastnih prepričanj in motivov, ki generirajo posamezna čustva; sposobnost vživljanja v druge ljudi in sposobnost prepoznavanja in primernega odzivanja na čustva drugih ljudi.

Čustveno pismeni ljudje so sočutni, odprti, sposobni razločevanja med pomembnim in nepomembnim ter med bitjem in vedenjem. Pripravljeni so poiskati primerne rešitve skupaj s partnerjem, ohranjati prisebnost, odgovornost in zrelost tako v odnosu do sebe kot do partnerja.

Čustvena inteligenca v partnerskem odnosu

Na vprašanje, zakaj je ta tako pomembna v odnosih oziroma natančneje v partnerskih odnosih, nam odgovarja: "Dobro je, če poznamo partnerjeve želje in potrebe in vemo, katere stvari so mu pomembne. Znati mu moramo sporočiti, da ga imamo radi, poznati moramo njegove boleče točke, zato da jih upoštevamo in smo v tistih situacijah bolj obzirni. Na primeren, neogrožajoč način mu sporočimo, kaj je nam pomembno, kaj za nas ni sprejemljivo, česa si želimo v odnosu z njim. Skratka, pomembna je dovolj jasna, zrela, iskrena in sočutna komunikacija med partnerjema, žal pa se teh veščin, če odmislimo redke izjeme, večinoma nismo imeli priložnosti nikjer naučiti."

Čustveno inteligentni ljudje imajo naslednje lastnosti:

Ohranjajo prisebnost. To pomeni, da so v stiku sami s seboj, s svojimi potrebami in drugimi notranjimi vzgibi in pri tem znajo ohraniti mirno kri. Znajo se vživeti v kožo drugih. Predstavljajo si, kako je biti v partnerjevi koži, prepoznajo, zakaj se v določenih situacijah odziva z močnimi čustvi. Vejo, kako se na to odzvati, ne da bi odnos dodatno zapletli in zaostrili.

Imajo komunikacijske spretnosti in sposobnost primernega izražanja svojih potreb, želja in čustev. Da zgoraj opisano dosežejo, morajo znati komunicirati.

Se prepoznate?

 | Foto: Brane Krapež nam je opisal tipično konfliktno situacijo v partnerskem odnosu. Pomembno je to, kako jo par razreši.

Ona čuti veliko potrebo po stiku in komunikaciji, ker se je sprla s šefom v službi, in komaj čaka, da mož pride domov, da lahko to stisko deli z njim. On pride domov zelo utrujen, za njim je naporen teden. Nujno potrebuje počitek, da vsaj malo pride k sebi in si obnovi moči.

Mož pride domov, ona malo neučakano plane nanj s pripovedovanjem, kaj se ji je zgodilo v službi. On jo nekaj časa posluša, nato ji pove: "Vidim, da je to pomembno zate in sem ti seveda pripravljen prisluhniti, a ti moram povedati, kako je trenutno z mano." Razloži ji, da je čisto brez moči ter da bi ta hip nujno potreboval vsaj malo počitka. Potem bi se lahko usedla in pogovorila. Vpraša jo, ali se strinja ali ima morda ona kak boljši predlog. Pogovor končata, ko skupaj najdeta rešitev, s katero se oba strinjata.

 

Njena in njegova potreba se medsebojno izključujeta, kar je tipična konfliktna situacija, s katerimi se v življenju pogosto srečujemo. Ves čas se zavedata, da se imata rada in da sta pomembna drug drugemu ter da imata trenutno opravka z nasprotjem njunih potreb, ki ga lahko s skupnimi močmi razrešita.

On pride domov, ona pa že na vratih plane nanj s pripovedovanjem, kako se je skregala s šefom in kaj vse ji je rekel. On ji pove, da je preveč utrujen, da bi jo poslušal, in se odpravi v dnevno sobo. Ona: "Ampak jaz ti to moram povedati," hodi za njim in naprej govori, dokler njemu ne prekipi in jo grobo, glasno in z neprimernimi besedami zavrne. Ona je prizadeta, ker ima občutek, da partnerju sploh ni mar zanjo, on pa je tudi prizadet, ker ona ni upoštevala njegove potrebe po počitku in ima občutek, da ji je vseeno zanj.

Partnerja v tem primeru ne ločita med bitjem in potrebo, zato se nasprotje njunih potreb prevesi v medosebni spor. Ker se takšnim situacijam tudi v prihodnje ne bosta mogla izogniti, je velika verjetnost, da se bosta sčasoma oddaljila drug od drugega ter da bo med njima ostalo veliko zamer in nerazrešenih zadev.

Ni prepozno, da izboljšate skrhan odnos

Najpogostejše težave parov, ki pridejo po pomoč, so: "Nekateri pridejo, ker eden od partnerjev čuti kronično lakoto po ljubezni v odnosu, drugi zaradi pogostih konfliktov okrog vzgoje otrok, tretji zaradi skoka čez plot enega od partnerjev ipd. A ne glede na vrsto težave opažam, da so pri vseh parih prisotni pomanjkanje zrelosti in samostojnosti, napačne interpretacije partnerjevih sporočil in partnerjevega vedenja ter nespretnost v medsebojni komunikaciji."

Krapež običajno partnerjem najprej pomaga, da sploh slišita drug drugega in da spoznata medsebojno drugačnost. Nato se morata naučiti iskrene komunikacije ter zrelega iskanja primernih rešitev. To je: kako lahko podpirata in negujeta drug drugega, kako naj se izogneta starim neprimernim odzivom, ki odnos zapletajo, kako naj rešujeta konfliktne situacije ipd. Proces učenja in usposabljanja je dolgotrajen, na hitro se vsega tega žal ni mogoče naučiti.

Čustveno pismena partnerja se ves čas zavedata, da se imata rada in da sta pomembna drug drugemu ter da težave lahko rešita skupaj. | Foto: Čustveno pismena partnerja se ves čas zavedata, da se imata rada in da sta pomembna drug drugemu ter da težave lahko rešita skupaj.

Kako postati (bolj) čustveno inteligentni?

Brane Krapež nam je na vprašanje, s kakšnimi metodami lahko postanemo bolj čustveno inteligentni, odgovoril s primerjavo: "Metod je veliko, niso pa vse primerne za vsakogar. To je podobno, kot če bi me vprašali, kakšne so metode, da postanete dober smučar. Namesto da bi o tem veliko razpredal, bi vam raje svetoval smučarski tečaj in pri tem izbiro dobrega učitelja smučanja. Zgolj poslušanje nasvetov in branje literature o smučanju še iz nikogar ni naredilo dobrega smučarja, trener in redna vadba pa že. Enako velja za čustveno pismenost, ki je seveda tudi stvar znanja, ampak prava umetnost je prenos tega znanja v odnose in svoje življenjske izzive, kar brez izkušenega učitelja in vadbe oz. ponavljanja ni tako preprosto."

 | Foto:

Parom s težavami toplo priporoča, naj pridejo na posvet v Šolo čustvene inteligence, kjer vodi vikend delavnico Čustvena pismenost v partnerstvu in program Uspešno partnerstvo in starševstvo.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte