Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 7. 2014,
8.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Siol.net

Natisni članek

advertorial Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet

Sreda, 16. 7. 2014, 8.35

2 meseca, 2 tedna

Kakšen je vaš izgovor?

Siol.net

Količina ustvarjenih komunalnih odpadkov na osebo se iz leta v leto povečuje. K boljši kondiciji narave, na katero vpliva tudi količina odpadkov, lahko prispevamo sami.

Kot opažajo Ekologi brez meja, neprofitna organizacija, ki si prizadeva izboljšati stanje okolja s poudarkom na področju ravnanja z odpadki, sta na naš odnos do hrane in okolja v zadnjem času vplivali tudi gospodarska in socialna kriza v številnih gospodinjstvih. To se kaže predvsem v manjši količini odpadkov, skrbneje načrtovanih nakupih, boljši uporabi in porcioniranju hrane. Po ugotovitvah ankete, ki jo izvajajo Ekologi brez meja, večina anketirancev pred nakupom sicer preveri stanje v hladilniku, a opažajo, da večina ne načrtuje obrokov za nekaj dni vnaprej. "Poleg tega največkrat zavržemo sadje in zelenjavo, kruh in mlečne izdelke. Zakaj? Ker jih nismo porabili pravočasno," dodajajo.

Glede na to, da je približno 50 odstotkov gospodinjskih oziroma komunalnih odpadkov bioloških, imamo vsaj nad enim delom odpadkov vajeti v svojih rokah. Med gospodinjske odpadke uvrščamo tudi zelenjavne in sadne ostanke, kavno usedlino, filter vrečke, jajčne lupine, pokvarjene prehrambne izdelke brez embalaže, papirnate robčke, brisače in papirnate vrečke.

Z njimi se srečujemo vsak dan. Čeprav jih je preprosteje vreči kar v koš, pa zaradi vseh naših nespametnih dejanj trpi narava, posledično tudi ljudje. Predstavljamo vam nekaj trikov, kako učinkoviteje porabiti ostanke.

Lupino zmeljemo v terilniku, dodamo olivno olje in dobimo olje z okusom citrusov. | Foto: Lupino zmeljemo v terilniku, dodamo olivno olje in dobimo olje z okusom citrusov. Ljubitelji citrusov lahko iz lupin grenivke, limone, pomaranče in limete pripravijo posušeni izvleček za peko. Lupino zmeljemo v terilniku, dodamo olivno olje in dobimo olje z okusom citrusov. Sicer pa je limonina lupina primerna tudi za čiščenje steklenih posod, z njo lahko odpravimo tudi vodni kamen.

Čeprav je pitje jutranje kave priljubljeno opravilo za marsikoga, pogosto ne vemo, kako bi lahko pametno ravnali s kavno usedlino. Veste, da lahko z njeno pomočjo odstranimo umazanijo z zažgane posode? Ali pa, da je dober dodatek rastlinam, ki imajo rade kislo zemljo, z njo pa lahko odstranimo neprijeten vonj zaradi lupljenja čebule in česna? Odpravlja tudi neprijeten vonj v hladilniku.

Krompirjeve olupke lahko s preprostim trikom ob dodatku limoninega soka in olivnega olja prelevimo v krompirjev čips. | Foto: Krompirjeve olupke lahko s preprostim trikom ob dodatku limoninega soka in olivnega olja prelevimo v krompirjev čips. Odpadki lahko s preprostim trikom postanejo pripomočki za nego telesa. In ne, ne bodo takšni, ki bi se jih sramovali. Bananin olupek in notranjo stran olupka avokada lahko uporabimo za piling telesa. Pomagamo si lahko tudi pri zabuhlih očeh – uporabimo krompirjeve olupke, ki jih lahko s preprostim trikom ob dodatku limoninega soka in olivnega olja prelevimo v krompirjev čips. V boj proti pršicam, moljem in mravljam pa se odpravite s kumaričnimi olupki!

Učenje o smotrni porabi hrane naj se začne pri otrocih – od primernega vedenja pri mizi (otrok naj se ne igra s hrano) do "premišljenega porcioniranja". "Raje si najprej vzemi manj, sporočimo otroku, ki si naloži preveč hrane," svetujejo Ekologi brez meja. "Otroka zgodaj vpeljimo v spoznavanje življenjskega prehranskega kroga – od pridelave, nakupa, priprave do predelave v domačem kompostniku ali ločevanja. Tako bomo tudi sami vestno izpolnjevali to, o čemer učimo otroka, da je prav in dobro. Biti skrben in odgovoren do svojega ravnanja. Sploh pri hrani," menijo Ekologi brez meja, ki so letos začeli izvajati projekt za Slovenijo brez zavržene hrane Volk sit, koza cela, s katerim želijo povezati akterje nastajanja odpadne in zavržene hrane, da naredijo vse za preprečevanje in zmanjševanje količin odpadne hrane.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte