SiolNET. Trendi Ustvarimo boljši svet
Siol.net
  • Messenger
  • Messenger

Deklica, ki se z zeljem bojuje proti lakoti

Siol.net

Petnajstletnica Katie Stagliano iz Južne Karoline ni običajna najstnica. Njeno poslanstvo je izkoreniniti lakoto. Opazil jo je celo Bill Clinton in ji podelil prestižno nagrado za humanitarno delo.

Dobrodelna pot mlade Katie Stagliano se je začela, ko je pri devetih letih v tretjem razredu dobila sadiko zelja, ki jo je s starim očetom posadila na vrtu za hišo. Zelje je postalo središče družinskega življenja, skrbela je zanj, ga zalivala, gnojila in plela okrog njega. S starim očetom sta okrog zeljne glave postavila žičnato ograjo, saj je zelje dišalo srnam in zajcem. Zeljna glava je na koncu dosegla neverjetnih 20 kilogramov.

Več o Katie:

Ker je vedela, da je njen pridelek nekaj posebnega, se ji je zdelo, da mora zanj najti poseben dom. Z mamo sta poiskali organizacijo, ki bi s takšno količino zelja lahko pomagala ljudem v stiski. Našli sta lokalno ljudsko kuhinjo, kjer je deklico presunila neskončna vrsta ljudi, ki so v vrsti čakali na topel obrok. Takrat si je zadala življenjski cilj – ustvariti svet brez lačnih ljudi. Njene sanje so bile rojene.

Ena zeljna glava nasiti 275 ljudi

Katie pomaga manj privilegiranim Katie pomaga manj privilegiranim

Na začetku je potrebovala nekaj pomoči organizacij, ki so že ponujale pomoč ljudem v stiski. Zdaj, ko je njeno delo že utečeno, pa si želi, da bi ji pri gojenju zelenjave pomagalo čim več ljudi, ki bi svoj pridelek darovali manj srečnim ljudem. V prepričanju, da z gojenjem zelenjave lahko spremenimo svet, je ustanovila dobrodelno organizacijo Katie's Krops.

Po podatkih z njenega bloga je njeno prvo zelje s svojimi 20 kilogrami nahranilo 275 ljudi. Na njeno pobudo so v šoli uredili vrt, kjer učenci vseh razredov redno pomagajo pri gojenju zelenjave, ki jo darujejo lokalnim dobrodelnim organizacijam.

"Če je meni uspelo, bo tudi vam"

Otroci na taboru, ki ga prireja Katie Otroci na taboru, ki ga prireja Katie

"S prvo zeljnato glavo sem se prvič srečala z brezdomstvom. Spoznala sem, da so takšni kot jaz ali vi." Pomaga družinam, ki si ne morejo zagotoviti dovolj hrane za preživetje, ker so izgubili službe ali imajo zdravstvene težave. S svežo hrano pomaga številnim starejšim občanom, veteranom in gibalno ter drugače oviranim osebam, samohranilcem, starim staršem in seveda brezdomcem.

"Že ena sadika zelenjave lahko veliko spremeni. Gojenje zelenjave je zabavno in če je meni uspelo, bo tudi vam. Ne potrebujete velikega vrta, že ena posoda na balkonu je dovolj," je zapisala na svojem blogu. Ljudi vabi, naj sodelujejo s svojimi vrtovi in naj ljudskim kuhinjam podarijo del svojega pridelka. Pri uresničevanju njenih sanj ji tako pomaga že veliko ljudi, nekateri s sadikami, semeni, drugi z zemljo in pridelkom.

Nagradil jo je celo Bill Clinton

Lani je njene dosežke nagradil Bill Clinton Lani je njene dosežke nagradil Bill Clinton

Katie's Krops vsako leto v Južni Karolini pripravi otroški tabor, kjer se zbere do 15 mladih vrtnarjev, ki se tam učijo novih vrtnarskih tehnik, spoznavajo hrano in sklepajo nova prijateljstva. Sicer pa redno prirejajo brezplačne večerje, kjer strežejo doma pridelano hrano.

Katie in Matt Damon na podelitvi nagrade fundacije Clinton Katie in Matt Damon na podelitvi nagrade fundacije Clinton Njen trud ni ostal neopažen. Po objavi predstavitvenega prispevka v kalifornijski reviji The Elegant Living je Katie Stagliano opazil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je z ženo Hillary in hčerko Chelsea ustanovil sklad Clinton Global Initiative.

Katie Stagliano je jeseni leta 2012 kot 13-letno dekle postala ena od sedmih nagrajencev, ki so prejeli prestižno priznanje za humanitarno delo, imenovano Clinton Global Citizen Award, ki jih podeljujejo od leta 2007. Katie ga je podelil priznani igralec Matt Damon in "deklica z zeljem" je postala najmlajša dobitnica te nagrade. Vsakoletne podelitve prestižnih nagrad se redno udeležujejo voditelji nevladnih organizacij in vplivni poslovneži ter voditelji.

Deklica iz Summervilla v Južni Karolini si je postavila visok cilj, ki je skupaj z njenimi sokrajani in 60 dobrodelnimi vrtovi vedno bolj dosegljiv. Za začetek si nabavite eno majhno sadiko zelja. Morda boste tudi vi lahko komu spremenili življenje.

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin