Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
14.08

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

oskarji Josh Gad Chadwick Boseman biografski film TV Telekoma Slovenije

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 14.08

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Marshall

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Marshall

Zvezdnik Marvelovega Črnega panterja Chadwick Boseman v biografski drami, ki se osredotoča na prelomen primer v karieri mladega pravnika in poznejšega prvega temnopoltega sodnika ameriškega vrhovnega sodišča Thurgooda Marshalla. Nominacija za oskarja za najboljšo filmsko pesem!

ZDA/2017/113 min.
Režija: Reginald Hudlin
Igrajo: Chadwick Boseman, Josh Gad, Kate Hudson, Sterling K. Brown, Dan Stevens, Andra Day
Žanr: Biografska drama
Ocena IMDb: 7,2/10│ Rotten Tomatoes: 83 %

Biografska drama Reginalda Hudlina prikazuje življenje mladega pravnika Thurgooda Marshalla, ki je pozneje, leta 1967, kot prvi temnopolti Američan postal sodnik vrhovnega sodišča ZDA.

Film se osredotoča na sodni primer iz leta 1941, v katerem je Marshall s pomočjo mladega judovskega odvetnika zastopal temnopoltega voznika, obdolženega, da je spolno napadel in poskušal umoriti svojo belopolto zaposlovalko.

Oba mlada pravnika sta se morala med odmevnim sojenjem spopadati z rasizmom in antisemitizmom, omenjeni primer pa je odločilno zaznamoval Marshallovo bleščečo kariero.


"Naredi tisto, kar meniš, da je prav, in počakaj, da te pravo dohiti." Thurgood Marshall



"Po Marshallovi zgodbi bi lahko posneli še dva ali tri filme, toda to je očarljivo poglavje iz zgodnjih jutranjih ur gibanja za državljanske pravice." Michael Phillips, Chicago Tribune


"Eden od najbolj svežih in razvedrilnih filmov leta." Calvin Wilson, St. Louis Post-Dispatch


"Zgodovina, o kateri pripoveduje Marshall, je tako resna, da se zdi skoraj nespoštljivo, če bi film opisali kot zabaven, toda ta je resnično tak." Mick LaSalle, San Francisco Chronicle


"Čeprav je film v celoti ustvarjen kot razvedrilo za množice, nas ne pozabi opomniti, da bitke za državljanske pravice še zdaleč niso končane." Kenneth Turan, Los Angeles Times


Marshall | Foto:


Zanimivosti:

• Skladba Stand Up for Something, ki jo je Common napisal a pomočjo Diane Warren, izvedel pa skupaj z Andro Day, se bo 4. marca potegovala za oskarja za najboljšo izvirno filmsko pesem.

• Vsestranski Reginald Hudlin je kot režiser debitiral s komedijo Hišna zabava (1990), kot soproducent Tarantinovega Djanga brez okovov se je leta 2013 potegoval za oskarja za najboljši film, soproduciral pa je tudi 88. podelitev zlatih kipcev.

• Režiser filma Hudlin se je med letoma 2005 in 2008 podpisal pod številne izdaje Marvelovih stripov o Črnem panterju – liku, ki ga v filmih iz Marvelovega kinematografskega vesolja upodablja prav glavni zvezdnik Marshalla Chadwick Boseman.

Igralec si je kostum omenjenega superjunaka prvič nadel v filmu Stotnik Amerika: državljanska vojna (2016), trenutno pa ga lahko v kinih spremljamo v prvem lastnem celovečercu Črni panter.

Marshall | Foto:

Marshall je že četrti film, v katerem Boseman igra resnično osebnost. V filmu Get on Up (2014) je upodobil glasbenika Jamesa Browna, v 42 (2013) igralca bejzbola Jackieja Robinsona, v Nadarjenem športniku (2008) pa igralca ameriškega nogometa Floyda Littla.

Josh Gad in Dan Stevens sta bila soigralca že v Disneyjevi uspešnici Lepotica in zver (2017), Sterling K. Brown in Keesha Sharp pa v seriji Ljudstvo proti O. J. Simpsonu: Ameriška zločinska zgodba (2015).

Sterling K. Brown v Črnem panterju igra Bosemanovega strica, a si z njim ne deli skupnih prizorov.

Thurgood Marshall je v svoji karieri dobil kar 29 od 32 primerov, o katerih je presojalo ameriško vrhovno sodišče, dosegel pa je tudi prepoved segregacije v tamkajšnjih javnih šolah.

Leta 1967 ga je tedanji predsednik Lyndon B. Johnson predlagal za sodnika ameriškega vrhovnega sodišča. To funkcijo je kot prvi temnopolti Američan opravljal vse do leta 1991, ko se je zaradi pešajočega zdravja upokojil. Umrl je dve leti pozneje zaradi zastoja srca.


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Marshall:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte