SiolNET. Trendi Film in TV
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Žena oskrbnika živalskega vrta (The Zookeeper's Wife)

0,15

termometer

Žena oskrbnika živalskega vrta

Po istoimenski knjigi Diane Ackerman posneta biografska drama o zakoncih, ki sta med drugo svetovno vojno kot oskrbnika varšavskega živalskega vrta rešila življenja tristotim Judom.

ZDA, Velika Britanija, Češka/2017/121 min.
Režija: Niki Caro
Igrajo: Jessica Chastain, Daniel Brühl, Johan Heldenbergh, Iddo Goldberg, Efrat Dor, Shira Haas
Žanr: Biografska drama
Ocena IMDb: 7,0/10 │ Rotten Tomatoes: 61%

Varšava leta 1939. Čeprav se nad mestom zgrinjajo oblaki vojne, zakonca Jan in Antonina Żabiński še vedno opravljata dnevno rutino lastnikov in oskrbnikov tamkajšnjega živalskega vrta – enega največjih v predvojni Evropi. Vse to se spremeni, ko Hitlerjeve sile napadejo poljsko prestolnico.

Življenjsko delo mladih zakoncev se, podobno kot večji del mesta in živalskega vrta, v trenutku sesuje v prah. Iz zaprtega živalskega vrta, v katerem so tragično poginile številne živali, Jan in Antonina ustvarita skrivno zatočišče za preganjane Jude in s svojimi nesebičnimi napori rešita 300 življenj.Žena oskrbnika živalskega vrta


Zanimivosti:

• Film Niki Caro, režiserke hvaljene novozelandske drame Legenda o jezdecu kitov (2002), temelji na leta 2007 izdanem istoimenskem zgodovinskem romanu, ki ga je ameriška pesnica, esejistka in naturalistka Diane Ackerman napisala na podlagi neobjavljenega dnevnika Antonine Żabiński.

Žena oskrbnika živalskega vrta • Čeprav je zgodba umeščena v Varšavo, so vse prizore posneli v Pragi.

• Vse živali, ki jih vidimo v filmu, vključno z levjimi mladiči, so resnične.

• Varšavski živalski vrt je svoja vrata odprl 11. marca 1928, njegove korenine pa segajo v 17. stoletje, ko so se začeli na tem območju pojavljati prvi zverinjaki v zasebnem lastništvu.

• Prvotna režiserkina različica filma je bila dolga kar tri ure in pol, a je morala Caro v postprodukciji svoj celovečerec skrajšati na dve uri.

• Dvakratna nominiranka za oskarja Jessica Chastain je v intervjujih dejala, da jo je njen soigralec Daniel Brühl med snemalnimi premori naučil "najbolj umazane nemške kletvice".


V videoteki DKino si oglejte tudi: Loving

Napovednik filma Žena oskrbnika živalskega vrta:

[video: 65768 / ]


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin