Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2008,
12.09

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 10. 2008, 12.09

8 let, 1 mesec

V SEM na ogled razstava fotografij V rumenem okvirju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Slovenskem etnografskem muzeju (SEM) so v četrtek odprli gostujočo fotografsko razstavo z naslovom V rumenem okvirju.

Na ogled so zmagovalne fotografije in tiste, ki so bile uvrščene v ožji izbor natečajev revij National Geographic Slovenija in National Geographic Junior. Razstava bo na ogled do 22. oktobra, ko bo sledila dobrodelna dražba. V Sloveniji je natečaj za bralce revije National Geographic Junior potekal že četrto leto zapored. Mladi raziskovalci in pustolovci so letos tekmovali v treh kategorijah: Ljudje, Pokrajina in Živali, so sporočili organizatorji.

Fotografski natečaj revije National Geographic Junior je slovenska zamisel, ki je bila dobro sprejeta v drugih lokalnih uredništvih te revije. Pred letom je društvo National Geographic Society prvič razpisalo tudi mednarodni fotografski natečaj za otroke. Natečaj revije National Geographic Slovenija, ki je letos potekal tretjič, pa je od samega začetka del mednarodnega fotografskega natečaja National Geographica. Avtorji fotografij se vsako leto preizkusijo v treh kategorijah. Letos so to bile Ljudje, Kraji in Narava.

Fotografije izbrala strokovna žirija Fotografije za skupno razstavo v SEM je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali fotografa Arne Hodalič in Barbara Čeferin in odgovorna urednika revij National Geographic Junior in National Geographic Slovenija Irena Cerar in Miha Kovač.

Na četrtkovem odprtju razstave so razglasili nagrajence obeh natečajev. Skupaj jih je bilo kar 18, saj sta reviji v vsaki kategoriji podelili po tri nagrade. Prvonagrajenci z natečaja revije National Geographic Junior so bili Karin Hrovatin v kategoriji Ljudje, Daša Robič (Pokrajina) in Rok Venturini (Živali), najboljši na natečaju revije National Geographic Slovenija pa so bili Ciril Jazbec v kategoriji Ljudje, Aleš Kreže (Kraji) in Jure Kravanja (Narava).

Fotografije ocenjevali še mednarodni žiriji Fotografije zmagovalcev iz vseh držav, v katerih potekajo podobni natečaji, bosta ocenjevali še mednarodni žiriji. Avtorji del, ki bodo zmagala na lokalnih natečajih, se bodo potegovali za glavno nagrado - potovanje v Washington, na sedež društva National Geographic Society.

Ob koncu razstave bo v prostorih muzeja 22. oktobra potekala dobrodelna dražba razstavljenih fotografij. Zbrani denar bo namenjen ljubljanskemu Ultrazvočnemu društvu za nakup računalniško podprtega kardiotokografa (CTG) za ljubljansko porodnišnico. Založba Rokus Klett, izdajateljica slovenskih izdaj revij National Geographic, bo v sklad prispevala vsoto, enako vrednosti najdražje prodane fotografije. Na lanski dražbi so organizatorji zbrali 15.000 evrov.

Ne spreglejte